Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικό και Ειδομένη παραμένουν “πονοκέφαλος” στο προσφυγικό

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζουν οι χώροι διαμονής στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και στην Ειδομένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης στο γήπεδο μπέιζμπολ παραμένουν 976 πρόσφυγες, στο γήπεδο χόκεϊ 1.254 και στο χώρο αφίξεων 1.347. Οι πρόσφυγες είναι κυρίως Αφγανοί και κάποιοι από Πακιστάν, Ιράν, Συρία και Μαρόκο. Στο γήπεδο του μπέιζμπολ έχουν στηθεί 147 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί από τους διαμένοντες εξέφρασαν σοβαρά παράπονα για το φαγητό που τους σερβίρεται σε καθημερινή βάση και το οποίο παρασκευάζεται από τον Στρατό, αλλά και για την υγιεινή και την καθαριότητα στους χώρους του παλιού αεροδρομίου.

Από την πλευρά του το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό απαντώντας στις καταγγελίες υποστήριξε ότι είναι καλή η ποιότητα φαγητού και επαρκής η ιατρική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας του Ελληνικού.

Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» εξέδωσε χθες ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για απεργία πείνας των προσφύγων χθες στο Ελληνικό «για το άθλιο φαγητό και νερό» και για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα, τα οποία της κατήγγειλε αντιπροσωπεία προσφύγων.

«Το φαγητό χθες, ήταν η αφορμή για να εκφράσουν οι άνθρωποι τα προβλήματά τους. Τα σύνορα συνεχίζουν να είναι κλειστά και αυτό τους πιέζει ψυχολογικά. Με τη συζήτηση που κάναμε μου είπαν ότι αισθάνονται γενικότερη διάκριση των Αφγανών σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες, διότι δεν είναι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης», εξηγεί ο συντονιστής από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το γήπεδο του μπέιζμπολ Ναντίρ Νούρι, κατά την διάρκεια επίσκεψης δημοσιογράφων στο χώρο.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μεμονωμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. «Προκύπτουν το πολύ δύο ή τρία κρούσματα την ημέρα την ώρα που βρίσκονται εδώ 1.000 άτομα».

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη. Εκεί χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον παράνομο καταυλισμό ελπίζοντας ακόμα στο άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη. Οι συνθήκες διαμονής όχι μόνο δεν είναι κατάλληλες, αλλά πλέον θα γίνουν εξίσου δύσκολες με αυτές του χειμώνα. Τα φίδια, που ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη, κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στο χώρο, ενώ και η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει ανυπόφορη την παραμονή στο χώρο.

Η ένταση των προσφύγων ξέσπασε με επεισόδια που προκλήθηκαν χθες το μεσημέρι όταν Αφγανοί και Κούρδοι άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα μεταξύ τους και παρενέβη η αστυνομία κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε ένας πρόσφυγας τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέπεμψαν στο Πολυιατρείο Πολυκάστρου για ράμματα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να πείσει τους διαμένοντες στην Ειδομένη να αποχωρήσουν από τον χώρο, ενώ δημιουργεί νέους χώρους για τη μεταφορά των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν ακόμη τέσσερις χώροι φιλοξενίας προσφύγων ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr