Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησε η πορεία για το Πολυτεχνείο – Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς

Ξεκίνησε η πορεία για το Πολυτεχνείο – Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πολυτεχνείο,

Πλήθος κόσμου, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά αλλά και εκπρόσωποι φορέων συρρέουν από το πρωί στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια.

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι με τους φοιτητικούς συλλόγους μπροστά και τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε Ομόνοια και Κλαυθμώνος.

Ήδη στους δρόμους σε διάφορα σημεία βρίσκονται σε ετοιμότητα σχεδον 7.000 αστυνομικοί, καθώς εκφράζονται φόβοι για έκτροπα, μετά και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα.

Χιλιάδες πολίτες στο Πολυτεχνείο με ένα λουλούδι

Χιλιάδες πολίτες έδωσαν το δικό τους παρών αφήνοντας ένα λουλούδι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και την πύλη που έριξε το τανκ της Χούντας των Συνταγματαρχών πριν από 43 χρόνια στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Οι πύλες του ιδρύματος άνοιξαν λίγο μετά τις εννέα το πρωί και έκλεισαν στις 15:00 το μεσημέρι, ενώ ανοιχτή παραμένει η είσοδος από Στουρνάρη λόγω της κατάληψης των αντιεξουσιαστών.

Όλο το πρωί, όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η ροή των επισκεπτών.

«Να, εδώ, πάνω σ αυτήν την καγκελόπορτα ήταν ανεβασμένοι οι φοιτητές φωνάζοντας το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία»» εξηγεί ένας πατέρας στον μικρό του γιο καθώς περνάνε την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ελάτε να σας δείξω την πύλη που έπεσε το τανκ επάνω του για να την ρίξει» προτρέπει ένας άλλος πατέρας τα δυο του παιδιά. «Έρχομαι εδώ κάθε χρόνο» λέει στο ΑΠΕ μια μεσήλικη γυναίκα. «Σε αυτόν το χώρο βρίσκεται η ιστορική μνήμη της δημοκρατίας μας» προσθέτει ενώ κατευθύνεται για να αφήσει στην πύλη το γαρύφαλλο που κρατά.

Μια ομάδα φοιτητών από τη σχολή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στέκεται με σεβασμό μπροστά απο το μνημείο. Ένας από αυτούς εναποθέτει το στεφάνι, όλοι μαζί χειροκροτούν.

Έξω από το κεντρικό κτίριο οι φοιτητές ετοιμάζουν τα πανό τους για την απογευματινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ο προαύλιος χώρος έχει καταληφθεί από λινάτσες πάνω στις οποίες γράφονται τα συνθήματα με κόκκινες και μαύρες μπογιές.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την αστυνομία, και σήμερα στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κορυφώνονται σήμερα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πορεία και θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ξέσπασε ο ακροδεξιός οχετός κατά του Νίκου Δένδια – Αναίσχυντοι πατριδοκάπηλοι «ψέκες»

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο ΑΑΣΤ (Σκωτικός Τύπος) κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο (φωτο)

17 Νοεμβρίου 2023: Επί ποδός 5.500 αστυνομικοί, ντρόουν, «Αίαντες», ΕΚΑΜ

Κλείνουν σταθμοί του Μετρό – Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου: Στις 14.00 κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr