Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας

Τι αλλάζει στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας
Διαβάστε σχετικά για Αιμοδοσία, Υπουργείο Υγείας,

Το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει την αναδιοργάνωση και συγκεντροποίηση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας καθώς κοινή παραδοχή είναι ότι η σημερινή κατακερματισμένη λειτουργία, παρά την εξουθενωτική προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας στην αιμοδοσία, έχει φθάσει στα όρια τής αποτελεσματικότητάς της.

Η χώρα μας, αν και πρώτη διεθνώς σε συλλογή αίματος ανά κάτοικο, δεν καλύπτει συστηματικά τις ανάγκες των ασθενών, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως προσθέτει, η αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας, σε συνδυασμό με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημά της (vein-to-vein) που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, θα επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των αποθεμάτων αίματος και θα συμβάλλει στην αυτάρκεια, ζητούμενο δεκαετιών.

Ειδικότερα, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή της συγκεντροποίησης στην Αττική, που συλλέγει και χρησιμοποιεί το 50% του αίματος της χώρας. Στον σχεδιασμό του ΕΚΕΑ περιλαμβάνεται η λειτουργία 4-5 σταθερών σημείων αιμοληψίας εκτός νοσοκομείων με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή και 6-7 κινητών συνεργείων αιμοληψίας ανά ημέρα στον νομό Αττικής.

«Ο κεντρικός συντονισμός με κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών και όχι ενός εκάστου νοσοκομείου έχει σε όλη την Ευρώπη οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας στην αλυσίδα της συλλογής, επεξεργασίας και διανομής του αίματος, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση υλικών και ανθρώπινων πόρων» τονίζει το ΕΚΕΑ.

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κεντρική οργάνωση των εξορμήσεων και η συλλογή του αίματος στο ΕΚΕΑ «θα επιτρέψει πλήρη αξιοποίηση της πολύτιμης προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών, με διαχωρισμό όλων των παραγώγων που παρασκευάζονται από το αίμα, που σε μεγάλο βαθμό σήμερα μένουν αναξιοποίητα, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και διαδικασίες, επάρκεια παραγώγων αίματος για εξειδικευμένες ανάγκες ασθενών και μεγάλη οικονομία κλίμακας».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η συγκρότηση σταθερής ομάδας για τις αιμοληψίες της Αττικής με συνεργασία του προσωπικού των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (γιατρών, αιμοληπτών) «θα προσφέρει υπηρεσίες με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, σαφείς κανόνες λειτουργίας και φιλικότερη προσέγγιση στον εθελοντή αιμοδότη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολάκης: Οι αναφορές για δεκάδες τραυματίες στο συλλαλητήριο παραπέμπουν σε ιδιότυπη αριθμητική

Σκληρή κόντρα Πολάκη-Γεωργιάδη στη Βουλή

Κοινωνική αναλγησία Μητσοτάκη: Έτοιμος να διαλύσει δημόσια παιδεία και υγεία – Τι είπε για απολύσεις

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Ν. Μανιαδάκη

Πολάκης κατά ΜΜΕ: Ξετρύπωσα τα λαμόγια που σας τάιζαν και λιβανίζετε

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr