Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθώος ο Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση με τις αποναρκοθετήσεις

Αθώος ο Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση με τις αποναρκοθετήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αθωώθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ΜΚΟ την περίοδο 2000 – 2004 εισέπραξε ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από μεγάλα κονδύλια περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η έρευνα έδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, ενώ φέρεται να υπήρξαν και τεχνάσματα εικονικών δωρεών. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX, ενώ διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.

Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε οχτώ προγράμματα με ποσοστό 25% (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20 ­ -30% των αποδοχών τους ως δωρεά, χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.

Εκτός από τον Άλεξ Ρόντο, το δικαστήριο αθώωσε τρεις υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί, ενώ καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξης τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία­ – Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη πέντε ετών.

Παράλληλα, καταδίκασε τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση-χαστούκι για κυβέρνηση Μητσοτάκη και Δικαιοσύνη: 8 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τέμπη: Επίθεση του Αρείου Πάγου στα ΜΜΕ, αλλά καμία απάντηση στις καταγγελίες Καρυστιανού

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Κασσελάκης: Οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr