Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σπαρακτικό γράμμα της μητέρας του Ζακ στον Τσίπρα: «Να μεριμνήσετε για…»

Το σπαρακτικό γράμμα της μητέρας του Ζακ στον Τσίπρα: «Να μεριμνήσετε για…»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη Κωστοπούλου, ζητώντας τη «δίκαιη τιμωρία» όσων συμμετείχαν στην δολοφονία του παιδιού της.

Σχεδόν ένα μήνα μετά το περιστατικό που στέρησε τη ζωή του Ζακ Κωστόπουλου, η μητέρα του απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα και εστιάζει σε βασικά σημεία της υπόθεσης.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, την οποία δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η Ελένη Κωστοπούλου εστιάζει στον τρόπο που λειτούργησε η ελληνική αστυνομία, όπως αποκαλύφθηκε και από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η ίδια απαντά και στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ.Πάκο, ο οποίος είχε τονίσει πως «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει».

«Η απάντηση ήταν εξοργιστική και ντράπηκα για τον τρόπο που οι Αρχές της χώρας μου αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο», επισημαίνει η Ελένη Κωστοπούλου.

H επιστολή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

»Ονομάζομαι Ελένη Κωστόπουλου και είμαι η μητέρα του Ζαχαρία Κωστόπουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή έξω από ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια.

»Ίσως να γνωρίζετε την υπόθεση που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω της απάνθρωπης και σκληρής κακοποίησης που δέχθηκε το παιδί μου πριν ξεψυχήσει.

»Ήταν αποτρόπαια η εικόνα αστυνομικών να χτυπούν ένα αιμόφυρτο, ανήμπορο πλάσμα και να βάζουν χειροπέδες στο άψυχο κορμί του, ενώ στη συνέχεια δεν έκαναν τίποτα για να διασφαλίσουν τον περιβάλλοντα χώρο και να συλλέξουν στοιχεία για τις συνθήκες του θανάτου του.

»Η απάντηση δε του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δ. Πάκου «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει» ήταν εξοργιστική και ντράπηκα για τον τρόπο που οι Αρχές αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο.

»Οι σκληρές εικόνες των βίντεο που δημοσιεύτηκαν μας σόκαραν, μας εξόργισαν και κλόνισαν συθέμελα την εμπιστοσύνη μας προς την πολιτεία και το κράτος δικαίου, στο οποίο επιθυμούμε να μετέχουμε όλοι.

»Κανένας άνθρωπος δεν άξιζε αυτή τη μεταχείριση και αυτόν τον τρόπο θανάτου. Όλοι, ανεξαιρέτως, έχουμε το δικαίωμα της απολογίας και της ίσης μεταχείρισης – δικαίωμα που το παιδί μου στερήθηκε, ενώ, όπως καταδεικνύουν όλα τα στοιχεία, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο κυνηγημένος και φοβισμένος και όχι για να κλέψει, αλλά κατέληξε να αντιμετωπιστεί με τον πιο σκληρό και βάναυσο τρόπο μπροστά στα μάτια αμέτοχων περαστικών.

»Ο Ζαχαρίας πάλευε καθημερινά για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ανθρώπων κι όμως πέθανε εξαιτίας της ρατσιστικής, απάνθρωπης μεταχείρισής του από συνανθρώπους μας σε μία κοινωνία – θέλω να πιστεύω – δημοκρατική και ελεύθερη όπως η δική μας.

»Σας ζητώ, με πόνο ψυχής, να μεριμνήσετε για τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στη δολοφονία του παιδιού μου.

»Κάθε άνθρωπος έχει αξία και μία οικογένεια που τον αγαπά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

»Η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής με τέτοιο τρόπο, μέσω της αυτοδικίας, παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα και νοοτροπίες που στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ανεχόμαστε.

»Ας μην επιτρέψουμε σε ρατσιστικά, φοβικά και βάρβαρα ένστικτα να κυριαρχούν. Ας μην αφήσουμε την κοινωνία μας να γίνει μία ζούγκλα, αλλά ένα πλαίσιο στο οποίο θα μεγαλώσουν άφοβα τα παιδιά και τα εγγόνια όλων μας.

»Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο σαν αυτόν για τον οποίον μαχόταν ο Ζαχαρίας: χωρίς βία, με σεβασμό στον άνθρωπο.

»Θα κλείσω με δύο φράσεις του ίδιου του Ζαχαρία, σαν τραγική ειρωνεία, όπως τις είχε γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το 2015. «Συνεχίζω να διαβάζω ότι σχεδόν κάθε ρατσιστική επίθεση που έγινε μπροστά σε κόσμο, δεν αντέδρασε κανείς και καμία. Θεωρώ ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, το ότι κλαιγόμαστε αντί να αντιδράμε, το ότι κοιτάμε τη δουλειά μας όταν άλλοι άνθρωποι μας χρειάζονται. Και μην αντιδρώντας στην πράξη, του αφήνουμε χώρο».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση Κωστόπουλου παραμένει ανοικτή, ενώ βρισκόμαστε και εν μέσω της έρευνας που διέταξε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με τα βίντεο σχετικά με τη στάση της αστυνομίας.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα έχουν παρέμβει η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και δύο συλλογικότητες που απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας «τη διερεύνηση και ανάδειξη ευθυνών δημοσίων οργάνων σχετικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που έλαβε χώρα στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη σύλληψη κα δέσμευσή του, υπό συνθήκες που έγιναν αντιληπτές δημόσια ως αναίτια και υπέρμετρη αστυνομική βία και θανατηφόρος βασανισμός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

MRB Δημοσκόπηση: Υπέρ της πρότασης Τσίπρα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr