Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο παρουσίασε ο Ξανθός

Νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο παρουσίασε ο Ξανθός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το νέο «μίγμα» φαρμακευτικής πολιτικής στην μεταμνημονιακή περίοδο, που έχει στόχο τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF) και στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης είναι «πιο απλό, διαφανές, προβλέψιμο και βιώσιμο και υπερβαίνει τις μνημονιακές στρεβλώσεις».

Λαμβάνεται ως βάση αναφορά ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης (αντι για τις 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων.

Έτσι, οι τιμές αναφοράς προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής-κοινωνικής ανάπτυξης. Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά (αντί για δύο που ισχύει σήμερα και έχει προκαλέσει σωρευτικά σημαντική μείωση των τιμών των γενοσήμων).

Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας) , ενώ μέχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στην συνεχή απομείωση τιμής.

Τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.

Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης , μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες .

Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης , θα αυξηθούν σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Πρόταση για την κατανομή του rebate/clawback.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας , αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» (growth) ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback από 10% σε 25% Εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα πρώτα δύο χρόνια. Επίσης εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή αποζημίωσης.

Επίσης σχεδιάζεται, σταδιακή απομείωση του +25% rebate για τα νέα φάρμακα , με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα 5 χρόνια.

Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα φάρμακα υψηλού κόστους ( ΦΥΚ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άδ. Γεωργιάδης: Ομολόγησε ανερυθρίαστα την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Άδωνι όλα καλά; Δημοφιλή φάρμακα εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων – Ελλείψεις σε αναλγητικά και παιδικές αντιβιώσεις

Μέχρι 2.000 το υποχρεωτικό «φακελάκι» για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr