Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια κτίρια θα γκρεμιστούν και ποια θα αναβαθμιστούν στην Αθήνα

Ποια κτίρια θα γκρεμιστούν και ποια θα αναβαθμιστούν στην Αθήνα

Γηρασμένα κτίρια που η Αθήνα έχει σε αφθονία και κτίσματα με προβλήματα στατικής επάρκειας που είναι αδύνατο να «θεραπευτούν», προβλέπεται να εντάξει στο σχεδιασμό για γκρέμισμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς .

Η ανάσα που χρειάζεται να πάρει η πόλη από τον παραλογισμό του τσιμέντου προηγούμενων δεκαετιών, γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη από τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ημερίδα στο ΥΠΕΝ ο κ. Δημαράς για να βελτιωθεί η Αθήνα, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η επιφάνεια πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος, από το μακροχρόνιο πρόγραμμα απόσυρσης κτιρίων και κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων».

Όπως αναφέρθηκε, «θα υπάρξει ούτως ή άλλως κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, που δεν έχουν επάρκεια στατικής αντοχής σύμφωνα με τους κανονισμούς και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι να διατηρηθούν».

Παράλληλα σχεδιάζεται να τρέξει πρόγραμμα για την αποκατάσταση της στατικής αντοχής παλαιών κτιρίων, το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να κατεδαφιστούν, με παράλληλη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς. Δράσεις προβλέπονται επίσης και για την αισθητική αναβάθμιση σε γειτονιές της πόλης με ανάπλαση αξιόλογων δρόμων, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων, αύξηση του πρασίνου, εικαστικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών κλπ.

Ο κ. Δημαράς μίλησε ακόμη για ανάπλαση κομβικών σημείων της πόλης, όπως είναι η περιοχή της σιδηροδρομικής εισόδου της πρωτεύουσας (Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Λαρίσης – Πελοποννήσου).

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο, ίσως και αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος.

“Το πιο δύσκολο είναι το ζήτημα των πολλών μικρών ιδιοκτησιών και των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων όπου είναι αδύνατη η κοινή απόφαση για τέτοιες αλλαγές προκειμένου να γίνει παρέμβαση σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου», τόνισε ο υπουργός.

Για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης, όπως ανέφερε ο αρχιτέκτων – πολεοδόμος κ. Βασίλης Γκοιμίσης, συνεργάτης του υφυπουργού, πρέπει να προχωρήσει η σύνταξη ενός νόμου για την αστική διαχείριση και η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων (χρηματοδότηση, εφαρμογή, παρακολούθηση). Έως την Άνοιξη του 2019 σχεδιάζεται να γίνει ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την Αθήνα του 2050, και θα ακολουθήσουν οι επόμενοι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Εγκεφαλικό» σε Μητσοτάκη και Φώφη – Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ του 90 στη συγκέντρωση του Τσίπρα

Χρήστος Καπάταης – Ο αντιπεριφερειάρχης των μεγάλων έργων στη Νότια Αθήνα αξίζει τον σταυρό μας

Τα 1.250 έργα της Περιφέρειας Αττικής αναδεικνύει η Ρένα Δούρου (βίντεο)

Στο Σύνταγμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Εντυπωσιακό χτύπημα σε εταιρεία με λεία 1 εκατ. ευρώ

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr