Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βάσεις 2019: Οι νέες εκτιμήσεις για πτώση

Βάσεις 2019: Οι νέες εκτιμήσεις για πτώση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εικόνα που διαμορφώνεται ώς σήμερα, τελευταία ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, φαίνεται ότι έχει λίγο απ’ όλα για τις βάσεις 2019.

Πτώση βάσεων αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, αλλά και σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται, τέλος, στο 4ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φλωρόπουλος, επιστημονικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι, ώστε να τα επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους, τα νέα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ή θα τα αγνοήσουν.

Σήμερα όμως ο Αντώνης Φλωρόπουλος αναφέρει στα «ΝΕΑ» μια πρώτη εκτίμηση στην κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής. Οπως τονίζει παρακάτω:

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών

Παρότι τα θέματα στα Αρχαία δόθηκαν με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που εξετάζονταν τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τους υποψηφίους.

Τα άλλα μαθήματα ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με εκείνα που δόθηκαν το 2018 και δεν θα έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Νομικές, Σχολές Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κ.λπ., δεν περιμένουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι.

Η Νομική Αθήνας είχε βάση 18.219 μόρια και η Νομική Κομοτηνής 17.465.

Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να είναι η βάση και φέτος. Δεν αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων αισθητά και οι σχολές που προστέθηκαν δεν είναι πολλές.

Ετσι, στο πεδίο αυτό θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια, δηλαδή βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.

Σημειώνουμε ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο δεν υπήρχαν πολλά ΤΕΙ και συνεπώς δεν έχουμε σημαντικές αυξήσεις νεοεισερχόμενων φοιτητών που προκύπτουν από τη μετατροπή τους σε πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει στα άλλα πεδία.

Υπάρχει όμως το σοβαρό πλεονέκτημα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που εισάγονται στα Παιδαγωγικά Τμήματα προέρχεται από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών γιατί κατά κανόνα εδώ έχουμε πολλές υψηλές βαθμολογίες, οι οποίες όμως δεν αρκούν για μια εισαγωγή σε νομικές ή άλλες υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Πεδίου και τελικά καταλήγουν στα Παιδαγωγικά Τμήματα, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες προτιμήσεις τους.

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών

Σε πτώση θα κινηθούν οι βάσεις στις περισσότερες θετικές σχολές γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες. Τα Μαθηματικά ήταν στα περσινά επίπεδα, ενώ τα θέματα της Φυσικής παρουσίασαν αρκετές δυσκολίες και απαιτούσαν πολύ χρόνο για να απαντηθούν.

Στη Χημεία ήταν πολύ δυσκολότερα, όχι μόνο σε σύγκριση με τα θέματα του 2018, αλλά και με τα θέματα πολλών προηγούμενων εξετάσεων.

Ο διαθέσιμος χρόνος φάνηκε λίγος, ήταν πολλά, χρειαζόταν κριτική σκέψη και δεν είχαν στοιχεία παπαγαλίας.

Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη.

Τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, πρώην ΤΕΙ της περιφέρειας θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια.

Τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και οι Στρατιωτικές Σχολές εκτιμούμε ότι θα είναι κοντά στις περσινές βάσεις, με μικρές αποκλίσεις προς τα κάτω. Μια πτώση μέχρι 200 μόρια είναι πολύ πιθανή.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

Το πεδίο αυτό στο οποίο ανήκουν οι Ιατρικές, οι Σχολές Βιολογίας και άλλες Σχολές Υγείας συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων και μια βαθμολογία κάτω από 17.000 μόρια δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την είσοδο σε κάποιες από τις σχολές που επιθυμούν οι εξεταζόμενοι.

Το επίπεδο των υποψηφίων είναι πολύ υψηλό και σπάνια οι υποψήφιοι επηρεάζονται πολύ από τη δυσκολία των θεμάτων.

Φέτος όμως τα δύσκολα και πολλά θέματα στη Φυσική και στη Χημεία θα προκαλέσουν κάποια πτώση στα μόρια εισαγωγής, όχι όμως πολύ μεγάλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η βάση πέρυσι στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης ήταν 18.450 μόρια και στην Ιατρική Αθήνας 19.029.

Επισημαίνουμε ότι αν δούμε βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα λίγο χαμηλότερες, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος και πολλά παιδιά απλά δεν πρόλαβαν να τελειώσουν.

Απομένει για εξέταση το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σήμερα και η συμβολή του στη διαμόρφωση των βάσεων θα είναι πολύ καθοριστική, γιατί έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαθμολογίας στο πεδίο αυτό.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση των υποψηφίων στη Βιολογία είναι παρακινδυνευμένη.

Με την προϋπόθεση ότι τα θέματα θα έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, δεν αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις στις τελικές βαθμολογίες, ενώ η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν βαθμολογίες λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια.

Οι Σχολές Βιολογίας αναμένεται να είναι κοντά στις 18.000, με μικρή πτώση που δεν θα ξεπερνάει τα 150 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των Οικονομικών Επιστημών, αφού εδώ υπάρχουν και οι περισσότερες σχολές.

Τα περισσότερα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστήμια ανήκουν στο 4ο Πεδίο και η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εισακτέων συναντάται εδώ.

Τα θέματα που δόθηκαν δεν είναι δυσκολότερα από τα περσινά, με εξαίρεση τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις, κυρίως για τα παιδιά που στοχεύουν σε πολύ υψηλές βαθμολογίες.

Τελικά, αν συνυπολογίσουμε όλους τους παράγοντες, η βάση στις περισσότερες σχολές θα χαμηλώσει.

Στην περιφέρεια θα δούμε να εισάγονται και με βαθμολογίες ακόμα και κάτω από 10.000 μόρια, ενώ η βάση στις παραδοσιακές Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι στα περσινά επίπεδα, με πτωτική πορεία 100-200 μόρια.

Υψηλότερη όμως αναμένεται η βάση στις Στρατιωτικές Σχολές, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό (συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο Μηχανογραφικό) που προσφέρουν βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα που είναι προσβάσιμα από όλα τα πεδία θα έχουν βάσεις λίγο υψηλότερες από τις περσινές γιατί επηρεάζονται πολύ από τις επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών που έχουν καλύτερες βαθμολογίες.

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και οι Τουριστικές Σχολές που από φέτος όλες έγιναν πανεπιστήμια.

Επειδή εδώ δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων, αναμένουμε πτώση των βάσεων έως και 300 μόρια.

Η βάση στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, που για τους πρώτους ήταν 16.695 μόρια και για τους δεύτερους 18.123.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πιερρακάκης: Μέσω των Πανελλαδικών η εισαγωγή στα Μη κρατικά Πανεπιστήμια

Πανελλαδικές 2023: Άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές – 10.745 κενές θέσεις στα ΑΕΙ

Την Πέμπτη το μεσημέρι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Πανελλήνιες 2023: Τεράστια απάτη με πλαστές βεβαιώσεις αθλητικών διακρίσεων για μοριοδότηση

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 – Το πρόγραμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr