Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθηγητής ΑΠΘ: Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές

Καθηγητής ΑΠΘ: Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Oι άνθρωποι μπορεί να μολύνουν τα κατοικίδιά τους με κορωνοϊό. Το αντίστροφο όμως δεν είναι πιθανό. Κάποια είδη ζώων ωστόσο, όπως το βιζόν, μεταδίδουν τον ιό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στην ΕΡΤ1 για τους φορείς του ιού και τις μεταλλάξεις του.

Αυτό, προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας που πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε μολυσμένες και μη γάτες αλλά και σε σκυλιά από το Χονγκ Κονγκ, όπως τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Το συμπέρασμα των δύο πειραμάτων είναι ότι μπορεί να γίνει σπάνια μετάδοση του κορωνοϊού από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα άλλα από τα ζώα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο.

»Τα οικόσιτα ζώα έχουν τους δικούς τους κορωνοϊούς μεταξύ τους που δεν τους μεταδίδουν στον άνθρωπο», αναφέρει ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν τα κατοικίδια ζώα μας έχουν νοσήσει, καθώς είναι ασυμπτωματικοί φορείς» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες πρέπει να επισημάνω ότι στα βιζόν γίνεται μετάδοση στον ιό τόσο από τον άνθρωπο όσο και απο τα βιζόν», συμπληρώνει.

Μεταλλάξεις

«Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται αρκετά.

»Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε 10 φορές λιγότερες μεταλλάξεις στον κορωνοϊο απ’ ό,τι στον ιό της γρίπης.

»Ο ιός έχει μια τάση να διορθώνει τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μεταλλάξεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Το καινούριο στέλεχος μετάλλαξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη ότι είναι πιο σταθερό πιο μεταδοτικό και προκαλεί σοβαρά κλινικά προβλήματα σε όσους μολύνονται.

»Η συχνότητα αυτής της μετάλλαξης τον Απρίλιο ήταν 40%. Το γεγονός ότι παρατηρούνται τόσα κρούσματα για νοσηλεία σημαίνει ότι ίσως είναι φορείς αυτού του στελέχους.

»Πρόκειται για στέλεχος που προκαλεί συνήθως προβλήματα κλινικά», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Σύγκλητος ΑΠΘ: Ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Οριστικό – Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική εξαμήνου στη Νομική Θεσσαλονίκης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr