Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Kαθηγητής Χρούσος: Θέμα εβδομάδων να βγάλουμε τις μάσκες

Kαθηγητής Χρούσος: Θέμα εβδομάδων να βγάλουμε τις μάσκες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη πρώτον διότι στη δεύτερη δόση σχεδόν ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί επιπλοκή, είναι πάρα πολύ σπάνια και δεύτερον διότι μόλις δείχτηκε ότι με τις δύο δόσεις της AstraZeneca έχουμε πλήρη κάλυψη από το Δ στέλεχος, διευκρίνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Αναφορικά με την αναστάτωση που έχει συμβεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Χρούσος σημείωσε:

«Η επιτροπή το έκανε για καλό και τελικά έπεσε αναστάτωση.

»Όπως ξέρετε εδώ και λίγες εβδομάδες είχαμε ανοίξει τα εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχει αφθονία πλέον, να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, επίσης είχαμε αποφασίσει από καιρό κάτω από τα 30 να μην γίνεται το Astra δεδομένου ότι είχαμε πολύ καλά δεδομένα με τα άλλα εμβόλια».

«Τώρα επειδή η επιδημιολογία της χώρας άλλαξε άρδην και αλλάζει κάθε μέρα, όπως βλέπετε έχουν πέσει οι θάνατοι, τα κρούσματα, οι άνθρωποι στις ΜΕΘ δηλαδή πάμε πολύ καλά, το τείχος της ανοσίας έχει αρχίσει να φαίνεται ότι έχει χτιστεί και πάρθηκε η απόφαση από την επιτροπή κυρίως για τις νέες γυναίκες οι οποίες είχαν τρομοκρατηθεί από αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο της θρόμβωσης – θρομβοπενίας και λέμε αφού κάτω από τα 60 είναι αυτές οι λίγες περιπτώσεις που είχαμε ας το αφήσουμε τελείως για να τελειώνει το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάνω από τα 65 δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο αρνητικό με το Astra ποτέ εν πάση περιπτώσει το γεγονός είναι ότι έχουμε τέσσερα εμβόλια τα οποία είναι εξαιρετικά, έχουμε επιπτώσεις οι οποίες είναι απειροελάχιστες και μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Βασικά έγινε για καλό αλλά αποδείχτηκε ότι ανησύχησε πολύ κόσμο χωρίς λόγο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το SMS που δέχονται όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca αν θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση, ο καθηγητής επισήμανε:

«Λάθος είναι και αυτό. Το SMS για την αλλαγή της δεύτερης δόσης είναι σαφώς λάθος δεδομένου ότι τώρα ξέρουμε ότι δύο δόσεις προστατεύουν και από το ινδικό στέλεχος».

Ερωτηθείς αν το SMS δεν έχει πάρει το ok της επιτροπής, ο κ. Χρούσος απάντησε:

«Όχι δεν το έχει πάρει, αυτό πρώτη φορά το ακούω.

»Η επιτροπή δεν έχει δώσει τέτοιο ok, το μόνο που είπε η επιτροπή ήταν αυτό με των άνω των 60 το οποίο έγινε για σωστό λόγο αλλά έγινε λάθος, δεν εξηγήθηκε το σκεπτικό σωστά και έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία.

»Για το SMS για την αλλαγή το ακούω από εσάς.

»Το SMS για αλλαγή της δεύτερης δόσης είναι λάθος, δεν το έχει αποφασίσει η επιτροπή».

Αναφερόμενος στο mix & match στον εμβολιασμό, δήλωσε ότι αυτό έχει γίνει σε δύο χώρες στην Γερμανία και στην Ισπανία, στα αποτελέσματα τα οποία είναι σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, φαίνεται ότι δεν προκαλεί πρόβλημα δηλαδή μπορεί να αλλάξει το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει πρόβλημα αλλά δεν το συνιστούμε.

«Όσοι έχουν πάρει το Astra την πρώτη δόση ανεξαρτήτως ηλικίας να πάρουν και τη δεύτερη, εκεί έχουμε δεδομένα και ξέρουμε ότι είναι καλύτερα και ξέρουμε ότι προστατεύει και από την ινδική μετάλλαξη η οποία είναι και το πιο επικίνδυνο στέλεχος», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Για την επιτροπή εμβολιασμών, ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή επιτροπή εμβολιασμών, έχει πάρει πάντα σωστές αποφάσεις.

«Αυτό το τελευταίο δυστυχώς δημιούργησε ένα αλαλούμ, έγινε με καλή πρόθεση, δεν εξηγήθηκε σωστά και για αυτό δημιουργήθηκε αυτό το αλαλούμ.

»Παρακαλώ ξεχάστε το, πείτε στον κόσμο να μην ανησυχεί, είμαστε γνώστες του τι συμβαίνει και η επιτροπή φροντίζει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τον ελληνικό λαό», σημείωσε επεξηγηματικά.

Για το τείχος ανοσίας, σημείωσε ότι έχει αρχίσει πλέον να φαίνεται.

«Όσοι έχουν πάρει την πρώτη δόση, όσοι έχουν πάρει και τις δύο δόσεις και όσοι έχουν νοσήσει βγαίνει γύρω στα 6,5 εκατομμύρια που είναι πολύ καλά και για αυτό και βλέπουμε και τα αποτελέσματα.

»Δηλαδή είναι θέμα εβδομάδων να απαλλαγούμε, να απελευθερωθούμε από αυτό το βραχνά που έχουμε με τις μάσκες και με όλα αυτά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα βγάλουμε τις μάσκες, ο κ. Χρούσος απάντησε:

«Θα τις βγάλουμε σύντομα κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα εβδομάδων και θα ήθελα να τις βγάλουμε όλοι μαζί και οι εμβολιασθέντες και οι μη εμβολιασθέντες που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για κανέναν».

Για το 4ο κύμα πανδημίας, ανέφερε:

«Είμαι αισιόδοξος με αυτά που βλέπω δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα αλλά αυτό θα αποδειχθεί αργότερα, είναι εικασία ακόμα αλλά όπως πάμε με 100 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα δεν βλέπω τέταρτο κύμα».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε:

«Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα χρειαστεί να μπει υποχρεωτικότητα γιατί εκεί που πρέπει να υπάρχει εμβολιασμός που είναι στους υγειονομικούς πλέον έχει ανέβει αρκετά και ανεβαίνει.

»Αν χρειαστεί σε μια δύσκολη πανδημία και λοιπά νομίζω σωστό είναι να υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr