Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαευαγγέλου: Τι είναι το σύνδρομο Long Covid – Ποια νησιά παρουσιάζουν αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη

Παπαευαγγέλου: Τι είναι το σύνδρομο Long Covid – Ποια νησιά παρουσιάζουν αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, που φθάνει περίπου στο 0,76%, σύμφωνα με την ενημέρωση από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια σημαντική είναι και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά τόνισε πως η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Επίσης, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως «συνεχίζεται η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα.

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων εφτά ημερών μειώθηκε σημαντικά, κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως σε Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη.

Πιθανότατα η μείωση αυτής της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές σχετίζεται με την αυξημένη τους κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών», σημείωσε η καθηγήτρια και πρόσθεσε:

«Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

»Τα παραπάνω τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού συμπολιτών μας άνω των 50 ετών καθώς μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων στους νέους μας που στη συνέχεια θα μεταδώσουν τη λοίμωξη στους γονείς και τους παππούδες τους».

Επεσήμανε ακόμη ότι η διασπορά του ιού μειώνεται.

«Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας κατά σχεδόν 40%.

»Οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας πρασίνισαν με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα όπου ακόμη έχουμε αρκετή διασπορά του ιού.

»Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κως, η Πάρος και η Μύκονος, παρά τον μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων βλέπουμε αύξηση επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει προσοχής καθώς είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

»Προτείνουμε εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές και των ελέγχων στους εργαζομένους στον τουρισμό» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τόνισε πως είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση και η τήρηση των μέτρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη σημειώνοντας πως «αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μεγαλύτερη του 60% σημειώνονται σε νησιά όπως η Κεα, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Άνδρος και άλλα, ενώ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 30% εμφανίζουν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Φλώρινα, η Ροδόπη, οι Σέρρες και η Ευρυτανία».

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid

Κάποιοι ασθενείς, 1 στους 7, ακόμη και αφού αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, μυϊκή αδυναμία, κεφαλαλγία, δυσκολία συγκέντρωσης και μείωση της μνήμης, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερους από τρεις και έξι μήνες.

Το σύνδρομο αυτό ονομάζεται Long Covid και πρόκειται για πολυοργανική νόσο που δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο αυτά τα συμπτώματα οφείλονται είτε από την παραμονή του ιού στο σώμα μας, πρωτεϊνών του ιού σε διάφορους ιστούς ή όργανα σε χρόνια φλεγμονή ή ακόμη αν προκαλούνται από την ανοσολογική μας απάντηση στη λοίμωξη.

Το σύνδρομο αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και παιδιά αλλά κυρίως τα άτομα 35-49 ετών.

Η βαρύτητα της νόσου στην οξεία φάση ίσως να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού αλλά Long Covid μπορεί να παρουσιάσουν ασθενείς και έπειτα από ήπια νόσο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr