Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Λέσβο ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στο νησί πριν 18,5 εκατ. χρόνια

Στη Λέσβο ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στο νησί πριν 18,5 εκατ. χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας αλιγάτορας που έζησε στη Λιώτα της βορειοανατολικής Λέσβου πριν 18,5 εκατ. χρόνια έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου.

Πρόκειται για το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις το οποίο θα πάρει τη θέση του στο μεγάλο αίθριο του Μουσείου μαζί με το ομοίωμα ενός άλλου ζώου που έζησε στη σημερινή Λέσβο και το οποίο είχε κατασκευασθεί και παρουσιασθεί πριν λίγα χρόνια.

«Με τον αλιγάτορα θα ταξιδεύουν μικροί και μεγάλοι στο γεωλογικό χρόνο, στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, που θα “ζωντανέψει” και πάλι στη Λέσβο μετά από 18,5 εκατ. χρόνια» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Ο Αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο περίπου 19 εκατ. χρόνια πριν, σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα.

Ανήκει στο γένος Diplocynodon, είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι δυο μέτρα και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του.

Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια γεγονός που τον καθιστούσε ως το δεινότερο κυνηγό στην υποτροπική λίμνη.

«Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010.

»Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την γεωλόγο – παλαιοντολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λιώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απίστευτη τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρή 24χρονη συνοδηγός σε ΙΧ που συγκρούστηκε με γάιδαρο

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας»

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα ότι θα αρπάξει τα νησιά του Αιγαίου παρά τον «έρωτα» Μητσοτάκη-Ερντογάν

Νίκος Δένδιας: Ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια από τις ακτές της Τουρκίας είναι ελληνικό

Μίσος για τον Δένδια έχουν οι μιγάδες και επήλυδες «Τούρκοι» – «Milliyet: «Ο Δένδιας προσπαθεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις Αθήνας-Αγκύρας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr