Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βατόπουλος: Γιατί οι νεκροί ξεπέρασαν ξανά τους 100

Βατόπουλος: Γιατί οι νεκροί ξεπέρασαν ξανά τους 100
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και στη Ελλάδα νέα μέτρα που θα περιορίζουν περισσότερο ακόμη την κινητικότητα των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών άφησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς.

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη και επεσήμανε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Γιατί οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν ξανά τους 100

Εστιάζοντας στον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό που τη Δευτέρα (17/1) ξεπέρασε τους 100, ο καθηγητής μικροβιολογίας σχολίασε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος παράλληλα έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και δήλωσε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια» σημείωσε ενώ παράλληλα παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ήτα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

«Οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Delta βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση» είπε.

Αναφερόμενος στον γενικό κανόνα 5 ημέρες καραντίνα, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.

Χαρακτήρισε επίσης «δίκοπο μαχαίρι» το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί «πολλές φορές μπερδεύει» ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

«Η μετάλλαξη Δέλτα λογικά θα εξαφανιστεί»

Εστιάζοντας μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον.

Προειδοποίησε δε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.

«Είτε Delta, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορωνοϊό πρέπει να προσέχεις.

»Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια» δήλωσε.

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο

Μιλώντας για τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων αλλά είπε ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Ο εμβολιασμός να είναι ετήσιος – «Όχι» 4η δόση για όλους σε λίγους μήνες

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες.

Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη.

Ποτέ μην λες ποτέ σε lockdown

Για το ενδεχόμενο lockdown, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό και κανονικό καλοκαίρι

Από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι.

«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πούτιν: Ρώσοι επιστήμονες κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr