Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρασσάς: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Τι είπε για νέες παραλλαγές

Πρασσάς: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Τι είπε για νέες παραλλαγές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άλλος ένας επιστήμονας, o διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, προειδοποιεί ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

«Το μετά μπορεί να φαντάζει ομαλότερο, αλλά να μας κάνει να χάσουμε την προσοχή μας από το τώρα.

»Η πανδημία αυτή την στιγμή είναι εν εξελίξει, είμαστε στην καρδιά της τελευταίας στροφής του πρώτου γύρου της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή την στιγμή στην χώρα μας είναι μια εκρηκτική φάση με τα μας νοσοκομεία μας παρατεταμένα σε πολύ οριακή λειτουργικότητα πραγματικότητα, με 100άδες νεκρούς καθημερινά» τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε τους «σκληρούς» δείκτες και να πάμε παραπέρα, αλλά είναι τόση η εξάντληση του κόσμου, σημείωσε ο κ. Πρασσάς, που πρέπει με κάθε τρόπο να κοιτάξουμε το τι μας έρχεται για να αντλήσουμε κουράγιο.

Η επόμενη μέρα λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά το τέλος αυτής της στροφής, στο πιο πιθανό σενάριο, φαντάζει να είναι μια κατάσταση πολύ πιο ομαλή όσο αφορά στη μακροχρόνια συμβίωσή μας με τον ιό.

«Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές που θα μας επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να συμβιώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτόν τον νέο ιό που θα έρθει να προστεθεί στην λίστα με τους ιούς που συμβιώνουμε αλλά όλα αυτά θα μπορούμε να τα κάνουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα όταν δούμε τα εθνικά συστήματα υγείας να έχουν πάψει να απειλούνται με κατάρρευση όπως γίνεται σήμερα».

Εμβόλιο ή φάρμακα;

Στην ερώτηση εμβόλιο ή φάρμακα, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός.

«Εννοείται εμβόλιο. Οι 100 θάνατοι κάθε μέρα και η πίεση στο σύστημα υγείας οφείλεται καθαρά στο ότι ο κόσμος έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης τα οποία τραγικά φέρνουν όλους αυτούς τους καθημερινούς μεγάλους αριθμούς απωλειών.

»Τα εμβόλια που έχουμε είναι εξαιρετικά, είναι μια κραυγαλέα επιβεβαίωση στο το ότι είναι εξαιρετικά στο κάνουν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν.

»Είναι ενδομυϊκά εμβόλια και είναι σχεδιασμένα για να μας προστατεύουν από την στιγμή που θα κολλήσουμε κοροναϊό, να μην νοσήσουμε πολύ σοβαρά».

»Αυτή την στιγμή έχουμε 650 εισαγωγές σε ΜΕΘ στην Ελλάδα. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι, θα είχαμε λιγότερες από 100, θα σήμαινε ότι δεν θα είχαμε καμία κρίση, ήδη θα σχεδιάζαμε την επόμενη ημέρα και θα σήμαινε ότι 10άδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα ήταν αυτή την στιγμή μαζί μας», υπογράμμισε ο κ Πρασσάς.

Η μεγάλη ευθύνη δεν πέφτει στον κόσμο που έχει πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης, επεσήμανε προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για κάποιους τσαρλατάνους που έχουν ρίξει τα δίχτυα της παραπληροφόρησης για ιδιοτελείς σκοπούς.

10 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί

Επανερχόμενος στο ερώτημα θεραπευτικά φάρμακα ή εμβόλιο, ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι κάποιος που αρνείται να πάρουν το εμβόλιο, είτε ισχυριζόμενος ότι δεν έχει δοκιμαστεί πολύ, αν και έχουν γίνει 10 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί, είτε γιατί όπως λένε τα βγάζουν κάποιες κακές φαρμακευτικές εταιρείες, η απάντηση είναι ότι είναι οι ίδιες εταιρείες που βγάζουν και τα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε τόσο πολύ κόσμο και μάλιστα θα αργήσουν να έρθουν σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα.

Για τις παρενέργειες

«Και είναι κρίμα γιατί το εμβόλιο είναι δωρεάν, σε αφθονία, πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές.

»Οποιαδήποτε σημάδια τοξικότητας ή παρενέργειας υπήρχαν από τα εμβόλια θα τα είχαμε δει.

»Ακούω τον κόσμο να αναρωτιέται τι παρενέργειες θα έχουν τα εμβόλια μετά από 15-25 χρόνια, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα συγκεκριμένα εμβόλια.

»Η παρέμβαση των συγκεκριμένων εμβολίων μένει 2-3 μέρες στο σώμα μας, μετά εξαφανίζεται.

»Έχοντας περάσει 2 χρόνια από τους πρώτους εμβολιασμούς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια ως σημάδι τοξικότητας που δεν έχει καταγραφεί.

»Είναι απολύτως ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά.

»Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι η παραπληροφόρηση.

»Αυτή την στιγμή άδικα χάνεται κόσμος, ενώ υπάρχει λύση» τόνισε ο καθηγητής.

Ένα πολύ καλό εμβόλιο υπονομεύει την ίδια την εικόνα του στον κόσμο, υποστήριξε ο κ. Πρασσάς, ακριβώς γιατί η δουλειά του είναι να κάνει πολύ σκληρές παθήσεις να φαίνεται ότι σχεδόν δεν υπάρχουν.

«Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό και αν καθίσουμε να διαβάσουμε λίγο ή ρωτήσουμε τους παππούδες μας τι ήταν η ιλαρά, όλες οι παιδικές ασθένειες, τι ήταν η πολιομυελίτιδα και τι μεγάλη επίπτωση είχαν πριν τα εμβόλια, θα καταλάβαιναν ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να το αμελούν.

»Το ότι έχουμε προλάβει μέσω των εμβολιασμών κάποιες σκληρές ασθένειες δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει από μόνες τους ελαφρύτερες».

Για τις νέες παραλλαγές

«Με την Όμικρον έχουμε σταθεί λίγο τυχεροί, σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραλλαγές», είπε ο καθηγητής.

«Η Όμικρον έχει μια εγγενή τάση να μολύνει καλύτερα τα κύτταρα του άνω αναπνευστικού σε σχέση με την Δέλτα, που σημαίνει ότι είναι λίγο ηπιότερη, όχι ήπια όμως.

»Από μόνη της είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο στέλεχος ικανό να γονατίζει τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή του Καναδά και της Αμερικής και θα φέρει πίεση και στα δικά μας νοσοκομεία ειδικά όσο αφορά στους ανεμβολίαστους.

»Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πάρα πολύ καλή προστασία», σημείωσε ο κ. Πρασσάς.

»Ενδεχομένως να έρθουν στελέχη που θα έχουν μεγαλύτερη παθολογικότητα από την “Όμικρον”, προειδοποίησε, τονίζοντας πως όταν μιλάμε για ιούς που σαρώνουν τόσο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μικρές διαφορές στην παθολογικότητα μπορεί συνολικά να σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη πίεση εποχιακά σε σχέση με αυτό που φέρνει και η ίδια η Όμικρον.

»Σε σχέση με τα εμβόλια, επεσήμανε πως υπάρχουν κάποιες γραμμές ανοσίας στο σώμα μας, όπως η κυτταρική ανοσία, η οποία δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά αποτελεί προϊόν μακριών εξελικτικών προσαρμογών που έχουν γίνει στο είδος μας ακριβώς για να εξυπηρετήσουν αυτή την πιθανότητα.

»Γνωρίζοντας ότι έχουμε κάποιες γραμμές ανοσίας, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από καμία μετάλλαξη, είναι η μεγάλη μας προίκα για την επόμενη μέρα και η βάση στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας ότι από δω και πέρα η συμβίωσή μας με τον ιό, όταν κλείσει αυτή η στροφή που ζούμε τώρα θα είναι πολύ πιο ομαλή», είπε καταλήγοντας ο κ. Πρασσάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πούτιν: Ρώσοι επιστήμονες κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr