Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκρηξη σε Δημοτικό στις Σέρρες – Μπαλάκι ευθυνών – Ποιον καταγγέλλουν διευθυντής και δήμαρχος

Έκρηξη σε Δημοτικό στις Σέρρες – Μπαλάκι ευθυνών – Ποιον καταγγέλλουν διευθυντής και δήμαρχος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία με τον χαμό του 11χρονου μαθητή του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες αναμένεται να δώσουν οι πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας που θα φτάσουν εκεί το πρωί της Τρίτης για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Ο μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού έχασε τη ζωή του ακαριαία και άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου, την ώρα του διαλείμματος.

Από την έκρηξη εκσφενδονίστηκαν περίπου 30 μέτρα μακριά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μαθητή θα παρακολουθήσει τις έρευνες για το τι έφταιξε.

Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα γίνονταν σε ώρες λειτουργίας του σχολείου με τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος στις Σέρρες και τον δήμαρχο να καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου.

Τι έφταιξε

«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου» σήκωσε λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος.

Ο ίδιος όπως σημείωσε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», ανέφερε ο κύριος Τσιότσιος.

«Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα.

»Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του Δήμου.

»Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό.

»Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως λέει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Τα ασφαλιστικά συστήματα

Ειδικοί σημειώνουν στην ΕΡΤ ότι, λογικά, δεν λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα έναυση και παύση, σημειώθηκε έκρηξη και αποκολλήθηκε ολόκληρη η μετώπη του λέβητα που παρέσυρε και την μεταλλική πόρτα που χτύπησε το άτυχο παιδί.

Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου με τη χρήση γεωθερμίας.

Ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, ενώ ο δήμαρχος Σερρών αναφέρει πως δεν έλαβε καμία τέτοια ενημέρωση.

«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο.

»Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες.

»Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο.

»Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί.

»Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό» συμπλήρωσε.

Πώς έγινε η έκρηξη

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, έδωσε μία αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

«Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση.

»Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη» είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

«Θα με σκοτώσει, βοηθήστε με» συγκλονίζει η 20χρονη θύμα revenge porn στην Πιερία

Θεσσαλονίκη: Αφγανή πρόσφυγας κατήγγειλε ότι τη βίασε 29χρονος που θα τη φιλοξενούσε

Θεσσαλονίκη: Αλβανός βίαζε κι έδερνε την 28χρονη Αλβανίδα σύζυγό του

«Ιερή» απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ρασοφόροι απέσπασαν 1,3 εκατ. ευρώ από πιστούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr