Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός κι άλλες ιώσεις σε έξαρση – Να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, ζητάνε επιστήμονες

Κορωνοϊός κι άλλες ιώσεις σε έξαρση – Να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, ζητάνε επιστήμονες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που η γρίπη, ο κορωνοϊός καθώς και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν τη Δευτέρα στα θρανία μετά την εορταστική περίοδο.

Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αυτή την ώρα για επιστροφή της χρήσης μάσκας στα σχολεία ή λήψη άλλων μέτρων, ωστόσο οι απόψεις για την διαχείριση της κατάστασης με το «τσουνάμι» κρουσμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη διίστανται μεταξύ των επιστημόνων.

Υπάρχουν επιστήμονες όπως η Ματίνα Παγώνη η οποία συνιστά να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής από τους μαθητές, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών και η χρήση αντισηπτικών, ωστόσο εκτιμά ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν συντρέχει λόγος για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία.

«Δεν μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο τα σχολεία εξαιτίας των ιώσεων»

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη προέτρεψε τους γονείς να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με αντισηπτικά και να φροντίσουν να τα υποβάλουν σε τεστ γρίπης ή Covid πριν τα στείλουν σχολείο, ενώ τόνισε πως ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα, τα παιδιά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «δεν μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο τα σχολεία εξαιτίας των ιώσεων».

Στον αντίποδα, ο ιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, υπογράμμισε, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά όχι μόνο με τον κορωνοϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.

Ο κ. Παυλάκης (ANT1) αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι η μετάλλαξη «Κράκεν» είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη του ιού που γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε ένα ποσοστό περίπου 20%.

«Ο ιός αλλάζει περιτύλιγμα κάθε λίγο, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου», τόνισε ο κ. Παυλάκης, υπεραμυνόμενος της χρησιμότητας των εμβολίων τα οποία δεν αποτρέπουν την νόσηση, αλλά «μετριάζουν τις καταστροφές που προκαλεί ο ιός στο σώμα».

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να μην ανοίξουν τα σχολεία για μία εβδομάδα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κοροναϊού και γρίπης.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για μάσκες και απουσίες μαθητών

Στο υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούν την εξέλιξη με τα κρούσματα κορωναϊού, γρίπης και άλλων εποχικών ιώσεων και μέχρι στιγμής τονίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

»Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αυτό που προτείνεται από το υπουργείο, όπως και από αρκετούς επιστήμονες όταν υπάρχει έξαρση με τις ιώσεις, είναι να παραμένουν στο σπίτι οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνη της για τα μέτρα που λαμβάνει, αλλά κινείται πάντοτε με γνώμονα τις αποφάσεις των ειδικών.

«Εάν εισηγηθούν κάτι οι ειδικοί, εμείς θα το ακολουθήσουμε. Δεν αυτενεργούμε», τόνισε η υφυπουργός.

Τι ισχύει για τις απουσίες

Ωστόσο, η έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις εποχικές ιώσεις αλλά και του κορωνοϊού οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τις απουσίες των μαθητών.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

19χρονος εισέβαλε σε σχολείο στην Αθήνα με σφυρί και μαχαίρι – Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 29/2

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr