Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tιμολόγια ρεύματος: Άνω-κάτω η αγορά με τις νέες τροποποιήσεις στα «χρωματιστά»

Tιμολόγια ρεύματος: Άνω-κάτω η αγορά με τις νέες τροποποιήσεις στα «χρωματιστά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα,

Μόλις ένα μήνα από την επιστροφή στην κανονικότητα με τους πολύχρωμους λογαριασμούς ρεύματος και η αγορά γίνεται για άλλη μια φορά άνω κάτω.

Αυτή τη φορά τη νέα σύγχυση και ένταση πυροδοτεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες και ανοίγει το δρόμο για μεικτά τιμολόγια σταθερά και κυμαινόμενα και ταυτόχρονα για σταθερά με διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών έναντι του ενός έτους.

Η απόφαση, που ήρθε μετά τις… αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά το προϊόν της Φυσικό Αέριο με σταθερή χρέωση για οκτώ μήνες, ανοίγοντας τη συζήτηση περί μεικτών τιμολογίων, ενσωματώνει το άρθρο 28 του Κώδικα Προμήθειας που αναφέρεται στη διάρκεια των συμβάσεων προμήθειας, και ουσιαστικά θεσμοθετεί μία και μοναδική ερμηνεία στο άρθρο.

Η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης προμήθειας ορίζεται και πάλι σε ένα έτος, εκτός εάν ο πελάτης αιτείται ή και συναινεί στη σύναψη σύμβασης για μικρότερο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη ότι η ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Ειδικότερα, βάσει της νέας απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης. Αναφορικά με τη διάρκεια των συμβολαίων, η Απόφαση προβλέπει πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο.

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Νέα σύγχυση με τη ρήτρα αποχώρησης

Το ζήτημα που προκαλεί τη νέα σύγχυση αλλά και την ένταση στην αγορά προμήθειας, αφορά το εάν τα μεικτά τιμολόγια θα εμπεριέχουν ρήτρα αποχώρησης ή όχι. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα νέα μεικτά τιμολόγια σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα.

Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων προβλέπει ότι στα κίτρινα τιμολόγια δεν επιβάλλεται ρήτρα αποχώρησης. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από την εταιρία, ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς χρηματική ποινή.

Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης ότι στα σταθερά τιμολόγια που σηματοδοτούνται με μπλε χρώμα επιβάλλεται ρήτρα αποχώρησης.

Το θέμα αυτό τέθηκε από κάποιους προμηθευτές στη ΡΑΑΕΥ και σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια της Αρχής θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καταλήξει σε ερμηνεία και να ενημερώσει σχετικά τους προμηθευτές.

Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για νέα σύγχυση τονίζοντας ότι οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να ισχύουν για όλους. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι θα πρέπει να είναι σαφές ποιος ορίζει αυτούς τους κανόνες και εάν είναι το υπουργείο ή η ΡΑΑΕΥ, ώστε να έχει την ευθύνη όσων συμβαίνουν και τη δυνατότητα παρέμβασης.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου φαίνεται ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση να παρέμβει στην ερμηνεία της απόφασης και περιμένει από τη ΡΑΑΕΥ να την ερμηνεύσει και να αποφασίσει εάν τα μεικτά τιμολόγια θα έχουν ή όχι ρήτρα αποχώρησης.

Πηγή: ienergeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης και η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια τον Μάιο

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr