


Μια πρόσφατη έκθεση της UNESCO, που παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη, αναδεικνύει ένα κρίσιμο πρόβλημα: την ολοένα αυξανόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Μέχρι το 2030, προβλέπονται 4,8 εκατομμύρια κενές θέσεις, με τη μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών από το επάγγελμα να αποτελεί την κύρια αιτία, πέρα από την έλλειψη νέων υποψηφίων.
Η κρίση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
Χαμηλοί μισθοί, έντονη πίεση και εργασιακή αβεβαιότητα οδηγούν χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές να εγκαταλείπουν τις τάξεις.
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα, με εκτιμώμενη έλλειψη 3,1 εκατομμυρίων εκπαιδευτικών έως το 2030.
Ισπανία και Ελλάδα: Κοινά προβλήματα
Η Ισπανία, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση στις 22 Απριλίου, αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα: έλλειψη καθηγητών σε κρίσιμα μαθήματα, επισφαλής εργασία για νέους εκπαιδευτικούς και αυξανόμενη επαγγελματική εξουθένωση.
Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος SM, το 33% των Ισπανών εκπαιδευτικών έχει χάσει το κίνητρό του, ενώ σχεδόν οι μισοί δεν αποκλείουν την εγκατάλειψη του επαγγέλματος.
Ελλάδα: Ένα διαχρονικό ζήτημα
Στην Ελλάδα, κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά, που καλύπτονται προσωρινά με αναπληρωτές.
Η έλλειψη διοικητικού προσωπικού, οι καθυστερήσεις στους μόνιμους διορισμούς και η αξιολόγηση, που συχνά λειτουργεί ως μέσο πίεσης αντί υποστήριξης, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Οι λύσεις της UNESCO: Ένας «Δεκάλογος Ανάκαμψης»
Η έκθεση προτείνει τα ακόλουθα βασικά μέτρα:
◾ Ενίσχυση της επαγγελματικής αυτονομίας των εκπαιδευτικών
◾ Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και παροχή ψυχολογικής στήριξης
◾ Ανταγωνιστικές αποδοχές
◾ Συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση πολιτικών
◾ Δημιουργία συνεργατικού και ασφαλούς σχολικού κλίματος
Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις
«Η κρίση δεν είναι μόνο αριθμητική, αλλά και ηθική», δηλώνει ο Carlos Vargas Tames της UNESCO. «Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής προόδου. Χωρίς αυτούς, το μέλλον είναι αβέβαιο».
Η UNESCO προειδοποιεί: χωρίς άμεση επένδυση στους εκπαιδευτικούς, η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση κινδυνεύουν σοβαρά.