Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρήτη: Επιβράβευσαν στα κρυφά Γερμανό καθηγητή παρά τον σάλο

Κρήτη: Επιβράβευσαν στα κρυφά Γερμανό καθηγητή παρά τον σάλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κρήτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης,

Σε μια ενέργεια που έχει προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στους κόλπους του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησαν καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που με μια κρυφή τελετή αναγόρευσαν τελικά διδάκτορα τον Γερμανό καθηγητή και συγγραφέα Heinz Richter παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta Live, η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την Πέμπτη το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο του Γάλλου χωρίς να έχει γίνει πρότερη συνεννόηση με το σύνολο των καθηγητών του τμήματος, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ενώ το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη.

Υπενθυμίζεται ότι η συγγραφική δουλειά του Γερμανού Καθηγητή με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης» που κυκλοφόρησε το 2011 προκάλεσε σχόλια και ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς θεωρήθηκε ότι αποδίδει τις θηριωδίες κατά την γερμανική κατοχή στην πλευρά των κρητικών.

Το θέμα είχε αναδείξει το 2011 ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος με επιστολή του που είχε δημοσιευθεί τότε, ανέδειξε τα επίμαχα σημεία του βιβλίου, ενώ έκανε λόγο για μια προσπάθεια ανατροπής της ιστορικής αλήθειας.

Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ανδρέας Στεργίου, στις 17 Νοεμβρίου είχε δώσει την δική του απάντηση στο στρατηγό Παραγιουδάκη για το ζήτημα της αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας με ανακοίνωσή του ότι ο κ. Ρίχτερ το 2000 τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Η επιστολή του καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέα Στεργίου:

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Μανούσος Παραγιουδάκης, πρώην στρατιωτικός, καθώς και οι σύλλογοι εφέδρων αξιωματικών και αποστράτων Ρεθύμνου σε προφανή συνεννόηση μαζί του (γεγονός που τεκμαίρεται αβίαστα από τις αναφορές σε προηγούμενα άρθρα του κυρίου Παραγιουδάκη) απέστειλαν στον τύπο επιστολές με τις οποίες απαιτούν τη ματαίωση μιας εκδήλωσης που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρόκειται να προβεί στην αναγόρευση του διεθνούς φήμης ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μάνχαϊμ Γερμανίας, Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα.

Ο Heinz Richter έχει συγγράψει γύρω στα 20 βιβλία και περίπου 200 επιστημονικά άρθρα σε Αγγλικά και Γερμανικά, τα οποία έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, μεταξύ αυτών στα ιταλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και τούρκικα, ενώ έχει παράλληλα επιμεληθεί πλήθος βιβλίων στη σειρά μονογραφιών Peleus που επιμελείται από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και εκατοντάδων άρθρων στο περιοδικό Thetis που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 μέχρι σήμερα.

Η σειρά μονογραφιών Peleus που διευθύνει, όπως και το περιοδικό Thetis, είναι τα μοναδικά διεπιστημονικά ακαδημαϊκά Fora αποκλειστικά για θέματα Ελλάδας και Κύπρου σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και φιλοξενούν κείμενα γραμμένα σε Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά από επιστήμονες από όλον τον κόσμο.

Για τους λόγους αυτούς το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία δια χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κύριο Παραγιουδάκη και τους ομοϊδεάτες του η εκδήλωση αυτή δεν πρέπει να λάβει χώρα, καθώς ο καθηγητής Heinz Richter εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένα βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης, στο οποίο μετά από εκτεταμένη έρευνα καθώς και με απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο καταρρίπτει διάφορες δοξασίες και μυθοπλασίες γύρω από το ζήτημα αυτό.

Ο κύριος Παραγιουδάκης έχει ήδη αρθρογραφήσει με γραφικό ομολογουμένως αλλά και προσβλητικό ταυτόχρονα για τον καθηγητή Heinz Richter τρόπο για το βιβλίο διατρανώνοντας την εκκωφαντική άγνοιά του για το θέμα αυτό και προκαλώντας ο ίδιος αποκλειστικά τις λεγόμενες ’’αντιδράσεις’’ του κρητικού λαού τις οποίες αυτός και οι ομοϊδεάτες του επικαλούνται στις επιστολές τους.

Πέρα από το γεγονός ότι τόσο ο κύριος Παραγιουδάκης, όσο και οι ομοϊδεάτες του δεν είναι προφανώς σε θέση να αντιληφθούν την ακαδημαϊκή μεθοδολογία με την οποία γράφτηκε το βιβλίο, θεωρούν ότι μπορούν να αναγορεύσουν εαυτόν σε ακαδημαϊκό ειδήμονα που μπορεί να κρίνει ποιος αξίζει μια ακαδημαϊκή αναγνώριση και ποιος όχι.

Δυστυχώς τόσο για τον κύριο Παραγιουδάκη, όσο και για τους ομοϊδεάτες του η στρατιωτική επιτροπεία των πανεπιστημίων έχει παρέλθει εδώ και 40 χρόνια, αφού βέβαια κάποιοι έπρεπε πρώτα να πεθάνουν γι’ αυτό, την μνήμη των οποίων τιμούμε αυτές τις ημέρες.

Κρήτη 17 Νοεμβρίου 2014

Ανδρέας Στεργίου
Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Τραγωδία στον Άγιο Νικόλαο: Νεκρός 33χρονος από φωτοβολίδα – Το δράμα της οικογένειας

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Κρήτη: Ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ κρατώντας πλάστη σαν ρόπαλο έτρεψε σε φυγή ληστή με ματσέτα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr