Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημιουργία κλασικών Λυκείων και συνταγματική προστασία της Ελληνικής γλώσσας

Δημιουργία κλασικών Λυκείων και συνταγματική προστασία της Ελληνικής γλώσσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αναγκαιότητα δημιουργίας κλασικών Λυκείων, που είναι θεσμός σε πολλές ξένες χώρες και συνταγματικής προστασίας της Ελληνικής γλώσσας, τονίστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής .

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα», τόνισαν ότι «Όταν πολλές άλλες , ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, θεώρησαν αναγκαία τη συνταγματική προστασία της γλώσσας τους, δεν μπορεί η Ελλάδα να μη το πράξει, όταν έχει το προνόμιο μιας διαχρονικής γλώσσας 3.500 ετών».

Η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», είναι σωματείο που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και την προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας και οργάνωσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του, εκτός Αθηνών, στη Θράκη, στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα».

Η επιλογή της Θράκης είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει αφ’ ενός την προσφορά της Θράκης στην Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό και αφ’ ετέρου να επισύρει την προσοχή της Πολιτείας στα προβλήματα που υπάρχουν εκεί στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στη μειονοτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μειονότητες των Πομάκων και των Ρομά. Με την ίδια ευκαιρία και σε συνδυασμό με τη γλώσσα, έγιναν επίσης εισηγήσεις για την κατάσταση της παιδείας και τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων, όπως επίσης για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σημερινή κατάσταση στη Θράκη.

«Η γλώσσα δεν είναι μόνο μέσο. Η γλώσσα είναι η ψυχή, η ιστορία και η Ελληνική ταυτότητα», τόνισε στην εισήγησή του ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεγράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Μέση Εκπαίδευση.

Τόνισαν επίσης ότι το έλλειμμα της ανθρωπιστικής κλασικής παιδείας δεν είναι άσχετο με τη σημερινή, βαθειά και πολύπλευρη κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και ότι ο ρόλος της κλασικής παιδείας είναι καθοριστικός για την ηθική συνοχή, τις πνευματικές αξίες και τα ιδανικά μιας κοινωνίας.

Στο πνεύμα αυτό, οι συμμετέχοντες ζήτησαν τη δημιουργία κλασικών Λυκείων, που είναι θεσμός σε πολλές ξένες χώρες και τη συνταγματική προστασία της Ελληνικής γλώσσας. Όταν πολλές άλλες , ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, θεώρησαν αναγκαία τη συνταγματική προστασία της γλώσσας τους, δεν μπορεί η Ελλάδα να μη το πράξει, όταν έχει το προνόμιο μιας διαχρονικής γλώσσας 3.500 ετών.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Βασίλης Φίλιας, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες της εκδηλώσεως. Ο Ακαδημαϊκός στρατηγός Δ. Σκαρβέλης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η Ομ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου. Ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας, πρώην Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ε. Μικρογιαννάκης. Ο Ομ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρ. Γιανναράς. Ο Α.Ν. Μαρίνος Αντιπρόεδρος ε.τ., του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αμύνης. Η Ομ. Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας Αρ. Τόλια. Ο πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης Μαν. Βαρβούνης. Ο πρέσβυς Γ. Πουκαμισάς. Ο Κ. Χολέβας, πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος.

Στη Διημερίδα πήραν επίσης μέρος και έκαναν σημαντικές εισηγήσεις εκπαιδευτικοί της περιοχής: ο Ν. Κόκκας, ο Θ. Μαλκίδης και ο Κ. Καραΐσκος. Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Εκπαίδευση οι Πομάκοι, μίλησε ο Πομάκος δημοσιογράφος Σ. Καραχότζα.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η εκδήλωση, και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαιρετισμούς έστειλαν επίσης προσωπικότητες, προερχόμενες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που είναι ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς: ο Μανώλης Γλέζος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και η Λιάνα Κανέλλη.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γ. Ορφανός, ο οποίος άνοιξε επισήμως τις εργασίες της Διημερίδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης, ο βουλευτής Ροδόπης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης, ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε σύντομη παρέμβαση για την κατάσταση στη Θράκη, ο Σωματάρχης και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Δ΄ Σώματος Στρατού και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Ήταν επίσης παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό:

•ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος

•ο Πρύτανις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Α. Καραμπίνης

•η Πρόεδρος του Ομίλου Αρχαιοφίλων «Αθήνη» Χρ. Λαναρά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ελληνίδα καθηγήτρια του Κέιμπριτζ προσπαθεί να σώσει τα «Ρωμέικα», τα ελληνικά που μιλάνε οι Έλληνες μουσουλμάνοι του Πόντου

Αγρότες «εισέβαλαν» στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για να δουν τον Αυγενάκη

Δένδιας και Χίσλοπ στο Λονδίνο στην εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Κομοτηνή: Εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική – Aστυνομική βία σε βάρος των φοιτητών (βίντεο)

Τσίπρας: «Αλαζονεία και υποκρισία» Μητσοτάκη στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr