Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Lancet: Απαράδεκτος ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων»

The Lancet: Απαράδεκτος ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απαράδεκτος ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων» υποστηρίζει Γερμανός επιστήμονας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να έχει υιοθετήσει πλήρως τον αμφιλεγόμενο όρο «πανδημία των ανεμβολίαστων», ένα άρθρο όμως στο έγκυρο The Lancet, όχι μόνον καταρρίπτει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ως επιστημονικά αστήρικτο, αλλά καλεί τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Γερμανία να αναθεωρήσουν άμεσα τον «στιγματισμό των μη εμβολιασμένων», διότι παραπέμπει σε μαύρες εποχές.

Ολόκληρο το άρθρο του Günter Kampf, όπως δημοσιεύτηκε στο The Lancet:

Στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο πανδημία των μη εμβολιασμένων, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν σχετίζονται με την επιδημιολογική διασπορά του COVID-19.

Η χρήση αυτής της φράσης από αξιωματούχους μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον επιστήμονα να ισχυριστεί ότι «οι μη εμβολιασμένοι απειλούν τους εμβολιασμένους για το COVID-19», αλλά αυτή η άποψη είναι υπεραπλουστευμένη.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

Στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, συνολικά 469 νέα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν τον Ιούλιο του 2021 και 346 (74%) από αυτά τα κρούσματα ήταν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή εν μέρει, ενώ 274 (79%) από τα οποία ήταν συμπτωματικά.

Οι τιμές κατωφλίου κύκλου ήταν εξίσου χαμηλές μεταξύ των ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένα (μέσος όρος 22,8) και των ατόμων που δεν ήταν εμβολιασμένα, ή ήταν μερικώς εμβολιασμένα ή των οποίων η κατάσταση εμβολιασμού ήταν άγνωστη (μέση τιμή 21,5), υποδεικνύοντας υψηλό ιικό φορτίο ακόμη και μεταξύ των ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στις ΗΠΑ, συνολικά 10.262 περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν σε εμβολιασμένα άτομα έως τις 30 Απριλίου 2021, εκ των οποίων 2.725 (26,6%) ήταν ασυμπτωματικοί, 995 (9,7%) νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και 160 (1,6%) πέθαναν.

Στη Γερμανία, το 55,4% των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα και το ποσοστό αυτό αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Στο Münster της Γερμανίας, νέα κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον 85 (22%) από τα 380 άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα ή που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 και πήγαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πανδημίας.

Είναι λοιπόν λάθος και επικίνδυνο να μιλάμε για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ιστορικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν αρνητικές εμπειρίες στιγματίζοντας τμήματα του πληθυσμού για το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία τους.

Καλώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους επιστήμονες να σταματήσουν τον απαράδεκτο στιγματισμό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς, συνάδελφοι και άλλοι συμπολίτες μας, και να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για να ενώσουν την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Κρίστιαν Ντρόστεν: «Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr