Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων: Δύναμή μας η εμπιστοσύνη των μελών της ΕΣΠΗΤ

Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων: Δύναμή μας η εμπιστοσύνη των μελών της ΕΣΠΗΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα τρία χρόνια που πέρασαν ασκήσαμε ως Διοίκηση της ΕΣΠΗΤ, συνδικαλιστική δράση με γνώμονα την ΑΛΗΘΕΙΑ, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, την ΕΝΟΤΗΤΑ και τη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των δίκαιων αιτημάτων των μελών της Ένωσης και του κλάδου.

Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε καθημερινά να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας: «ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν Δ.Σ. δημιουργήθηκε μια «μαγιά» ιδιαίτερης λογικής και δράσης.

Μια όσμωση πολύ αποτελεσματική (διαφορετικών παρατάξεων) με επίκεντρο το κοινό ενδιαφέρον μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και της κατάρρευσης των θεσμών, που δυστυχώς συνεχίζεται και θα την βρει μπροστά του και το νέο Δ.Σ.

Αυτήν τη συνεργασία καλούμαστε να τη διαφυλάξουμε και να τη διευρύνουμε με νέες ιδέες, σύμπνοια, αλληλοβοήθεια σε όλα τα επίπεδα της δράσης της ΕΣΠΗΤ.

Είναι μια τοποθέτηση και απάντηση του προεδρείου (μιας συναδελφικής συνδικαλιστικής πρακτικής μακριά από πολιτικές αντιπαλότητας και κομματικές δεσμεύσεις) σε όσους θέλουν το επάγγελμά μας υποβαθμισμένο και τους δημοσιογράφους φιμωμένους

Ενότητα στην πράξη

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ διαφορετικών πόλων και συνειδητοποιημένων εκπροσώπων, είναι το κλειδί για διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο, αποτελεσματικούς αγώνες και δεσμεύσεις για μελλοντικά ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΣΗ και κατακτήσεις.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ

Θέμης Κ. Μπερεδήμας Πρόεδρος Δ.Σ. T: 6932 273 222
Θανάσης Δ. Αλατάς Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. T: 6977 014 576
Όλγα Μπατή Αντιπρόεδρος Δ.Σ. T: 6937 074 519
Φωφώ Πέπονα Ταμίας Δ.Σ. T: 6944 882 888
Νέλλη Σπηλιοπούλου Μέλος Δ.Σ. – Ταμίας Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ T: 6936 050 993

Απολογισμός Έργου

• Στηρίξαμε με κάθε μέσο τους συναδέλφους μετά την κατάρρευση των εκδόσεων ΛΥΜΠΕΡΗΣ Α.Ε, του συγκροτήματος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ (Ισοτιμία, Flash, Espresso, Athens News) της 4Π ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (Nastional Geographic κ.α.), ΙΜΑΚΟ Α,.Ε., DBAS -ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM, TELE TIME Πάτρας, ρ/σ 9,84, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ΔΟΛ Α.Ε, Δέσμη Εκδοτική (Αθηνόραμα), TCT Media (Votre Beaute, Maison& Decoration), ΘΕΜΑ ΕΠΕ (Ciao), ATTIKEΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (Φιλιππόπουλος), PMP A.E. (Μπόμπολας), All Media A.E., εφ. ΑΛΦΑ ΕΝΑ, εφ. ΜΕΤΡΟ, εφ. Free Sunday, εφ. 1-2-Χ.

• Προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που μείωνε τις αμοιβές των δημοσιογράφων στα Δημόσια ΜΜΕ από 25%-40%.

• Καταφύγαμε στους οικονομικούς εισαγγελείς και στον Υπουργό κατά της Διαφθοράς καταγγέλλοντας εκδότες και επιχειρήσεις Τύπου που «πτώχευσαν» πλουτίζοντας σε βάρος των εργαζομένων τους.

• Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε (11.6.2013)
το αντιδημοκρατικό “μαύρο” στην ΕΡΤ προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

• Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ κατέθεσε μήνυση μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και τον Πρόεδρο της ΕΤΕΡ κατά του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του καθ’ ύλη αρμοδίου Υπουργού Επικρατείας Σίμου Κεδίκογλου για το παράνομο και αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

• Η ψήφιση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων, δείχνει ότι ο αγώνας 23 μηνών, που συνεχίζεται, έφερε αποτελέσματα.
ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ:

• Το Δ.Σ., όπως είχε καθήκον και υποχρέωση στήριξε το 2013, 2014, 2015, με δράσεις αλληλεγγύης πάνω από 400 συναδέλφους, που η κρίση πλήττει περισσότερο: άνεργους, χαμηλά αμειβόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

• Τα Δ.Σ. ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ συνυπογράψαμε με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη στήριξη, κάθε μήνα, άνεργων συναδέλφων μας με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα. Σήμερα ενισχύονται περισσότερα από 45 άνεργα μέλη της ΕΣΠΗΤ για δεύτερη χρονιά.

• Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση το πρόγραμμα για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης 1.633 απολυμένων από τον κλάδο των ΜΜΕ στην Αττική.

Τρία χρόνια προσπάθειας με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης

• Πραγματοποιήσαμε 3 Τακτικές Γ.Σ. (2013-2014-2015) και 2 Έκτακτες (3.11.12&19.10.2013) ενώ στις 29/1/2014 οργανώσαμε ημερίδα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στα New Media με διακεκριμένους ομιλητές. Η μαζικότητα και η ενεργός συμμετοχή των συναδέλφων σ’ όλες τις παραπάνω διοργανώσεις μας δίνει δύναμη, κουράγιο κι ελπίδα για να συνεχίσουμε.

• Προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. θα αποτελέσει η διαδικασία Συνδικαλιστικής Ενοποίησης του κλάδου (Ενοποίηση Ενώσεων Συντακτών). Η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έχει ήδη αποσταλεί στα Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων μελών της. Η παραπάνω απόφαση ανέστειλε τις διαδικασίες έγκρισης (Γ.Σ.) της αναθεώρησης του Καταστατικού, έργο που έχει εγκρίνει ομόφωνα η επιτροπή και έχει υπερψηφίσει το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ.

• Αποκαταστήσαμε την εκπροσώπηση της ΕΣΠΗΤ στα Διεθνή Fora (IFJ, EFJ) ΓΣ Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που στέκονται πάντα δίπλα μας και στα χρόνια της κρίσης.

• Από κοινού με το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (τμήμα ΜΜΕ) συμφωνήθηκε να υλοποιήσουμε δράσεις για τον ρόλο του Περιοδικού Τύπου από το 1900 μέχρι σήμερα.

• Μειώσαμε κατά 60% τις δαπάνες εξόδων παράστασης του Δ.Σ. από το 2012 μέχρι σήμερα.

• Με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις Δ.Σ. και τα τρία χρόνια χορηγήσαμε αλληλοβοήθεια στους συναδέλφους που χειμάζονται από την οικονομική κρίση.
ΣΤΟ ΕΤΑΠ ΜΜΕ:

• Από τον Οκτώβρη του 2013 σε συντονισμό και συνεργασία με τα άλλα Δ.Σ. των Ενώσεων παρακολουθούμε στενά το θέμα του βασικότερου πόρου των Ασφαλιστικών Ταμείων μας, του αγγελιοσήμου. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες ΚΑΙ μέσα στην ΕΣΠΗΤ. Το αγγελιόσημο υπάρχει (η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ το καταργούσε) και η δέσμευση του Αν. Υπ. Εργασίας που συναντήσαμε πρόσφατα είναι θετική και για την επέκτασή του στο Διαδίκτυο.

• Έγγραφο του Υπ. Εργασίας (Απρίλιος 2015) δικαιώνει τη θέση μας ότι το αγγελιόσημο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι φόρο υπέρ τρίτων

• Το κούρεμα των αποθεματικών του Ταμείου (PSI),
οι περικοπές των συντάξεων και των παροχών υγείας αποτελούν ανοιχτές πληγές του ασφαλιστικού συστήματος και διεκδικούμε την επαναφορά τους με κάθε τρόπο.

• Παρακολουθούμε την εξέλιξη της απόφασης του ΣτΕ για την παράνομη περικοπή των συντάξεων και στο νέο Δ.Σ. η διεκδίκηση της επαναφοράς τους θα είναι άμεση και συγκεκριμένη.

• Απαιτούμε τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κόντρα στο ΕΤΕΑ και τα Επαγγελματικά Ταμεία

• Αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε στα όργανα της ΠΟΕΣΥ (Γεν. Συμβούλιο και 7ο Συνέδριο) αλλά και δημόσια την προσπάθεια υφαρπαγής πόρων του Περιοδικού Τύπου (εβδομαδιαίες εφημερίδες)

Προτείνουμε και διεκδικούμε

ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Την άμεση ένταξη στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όλων των εργαζομένων στα New Media (όχι ΙΚΑ –ΟΑΕΕ)

Την επέκταση του αγγελιοσήμου στις ενημερωτικές ιστοσελίδες

Την ενοποίηση όλων των παροχών των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Άμεση υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ που έχει ήδη αποσταλεί στην ΠΟΕΣΥ και τις ενώσεις μέλη της για ενοποίηση των Ενώσεων Συντακτών

Έλεγχος πανελλαδικά όλων των επιχειρήσεων Τύπου για την είσπραξη εργοδοτικών εισφορών που παρακρατούνται και δεν αποδίδονται

Πλήρης αναδιαμόρφωση του μηχανισμού είσπραξης αγγελιοσήμου που χρηματοδοτούν οι Ενώσεις, υποκαθιστώντας την Πολιτεία στην υποχρέωσή της, με ταυτόχρονη καταγραφή και διεκδίκηση του διαφυγόντος πόρου από ιδιώτες και ΔΕΚΟ (εικοσαετής παραγραφή)

Να μπει τέλος στην υπο-εκπροσώπηση της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ από μνημονιακούς υποστηρικτές

Σχέδιο δράσης για τα ΜΜΕ (περιοδικά, εφημερίδες, Ρ/Τ μέσα, ιστοσελίδες) με πρόνοιες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των ΣΣΕ, των ασφαλιστικών μας Ταμείων, καθώς και εξειδικευμένων προγραμμάτων για τους άνεργους δημοσιογράφους χωρίς εξαιρέσεις κι αστερίσκους.

psifodeltio

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Μπαβέλλας σε ηλικία 89 ετών

Την Τρίτη 16 Απριλίου απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ

Τούρκος δημοσιογράφος έχασε το πόδι του από ισραηλινή βόμβα

Μαρκόπουλος: «Δεν είμαι εγώ ο κομιστής των ηχητικών της νύχτας των Τεμπών, όποιος το υπονοήσει θα λάβει αγωγή» (βίντεο)

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr