Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημάδης και Σουλτογιάννης απειλούν με αγωγές

Δημάδης και Σουλτογιάννης απειλούν με αγωγές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγο πριν την παρέλευση ενός τριμήνου από το περιστατικό που καταγράφηκε ως “perouka – gate” στη Νέα Υόρκη, οι δύο εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης με εξώδικα απειλούν με αγωγές.

Αντίστοιχα εξώδικα όπως αυτά που έφτασαν σε πολλά δημοσιογραφικά γραφεία, έφτασαν και στο TRIBUNE, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή το TRIBUNE φιλοξένησε ως όφειλε όλες τις δηλώσεις και τις απαντήσεις των δύο δημοσιογράφων για την πληρότητα του ρεπορτάζ.

Πέραν του αυτονόητου, το οποίο οφείλουν να αναγνωρίζουν αμφότεροι, ότι δηλαδή ένα περιστατικό όπως αυτό στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει μείζον δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αν και επίσης αυτονόητο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς αποφυγή εκ παραδρομής ή επιτηδευμένων παρερμηνιών, πως ουδέποτε στόχος του TRIBUNE ήταν η προσωπική συκοφάντηση ή στοχοποίηση των δύο δημοσιογράφων, αλλά η δημοσιογραφική κάλυψη ενός πρωτοφανούς περιστατικού σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο ένεκα των τηλεοπτικών αδειών, στο οποίο ενεπλάκησαν εκούσια ή ακούσια δύο γνωστοί δημοσιογράφοι, ένας κορυφαίος υπουργός (αρμόδιος για τις τηλεοπτικές άδειες) και ελληνικές και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

Πάμε τώρα στα εξώδικα

Τόσο ο Θάνος Δημάδης ο οποίος έστειλε πρώτος το εξώδικο όσο και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης απορρίπτοντας ως παντελώς αναληθή τα ρεπορτάζ και απειλώντας με αγωγές, ζητούν την ανάρτηση των κάτωθι κειμένων:

“Η  ιστοσελίδα www.tribune.gr ανασκευάζει τα όσα αναληθή διαλαμβάνονται στο άρθρο με τίτλο “συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη Δημάδης – Σουλτογιάννης με περούκες – είχαν “στόχο” τον Παππά”, που αναρτήθηκε την 18.09.2016 και αφορά τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη. Η συγκεκριμένη δημοσίευση που τον παρουσίαζε να έχει συλληφθεί στη Νέα Υόρκη, να διώκεται από τις αμερικανικές Αρχές για πλαστογραφία και να αποσκοπεί στο “στήσιμο” ρεπορτάζ είναι αναληθής. Το www.tribune.gr ζητάει συγγνώμη από τον Θάνο Δημάδη για την μετάδοση της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης που έπληξε την επαγγελματική υπόσταση και δημόσια εικόνα του συναδέλφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ. Δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδεμία πρόθεση είχε να πλήξει την τιμή και την υπόληψη του συναδέλφου”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης ζητά την ανάρτηση του κάτωθι κειμένου:

“Τα όσα αναφέρθηκαν ως προς τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτιγιάννη σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 18.09.2016 με τίτλο “συνελήφθησαν στη Νέα Υόεκη Δημάδης Σουλτογιάννης με περούκες – είχαν “στόχο” τον Παππά”, το οποίο ενημερώθηκε την 19.09.2016 με την προσθήκη κειμένου με τίτλο “Γιατί πήγαν να την στήσουν στον Παππά” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει, ειδικότερα, να επισημανθεί ότι αυτός ουδέποτε συνελήφθη από την αμερικανική αστυνομία και ουδέποτε τέλεσε οιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Τα περί χρέωσης λογιαριασμού του σε άλλο πρόσωπο και τα περί δοκιμών να προβεί εν συνεχεία σε περαιτέρω υψηλές χρεώσεις για να “στήσει” ρεπορτάζ ομοίως δεν ευσταθούν”

Πέραν τυχόν λεκτικών αστοχιών, όπως για παράδειγμα η αναφορά σε σύλληψη αντί για έλεγχο των Αρχών για εξακρίβωση στοιχείων, οι οποίες ως δημοσιογράφοι οφείλουν να γνωρίζουν πως στη μεταφορά του ρεπορτάζ δυστυχώς υφίστανται και επ΄ουδενί δεν αποσκοπούν στην παραποίηση της αλήθειας, αντί περαιτέρω απαντήσεων το TRIBUNE παραπέμπει στο αστυνομικό δελτίο των αμερικανικών Αρχών για το περιστατικό, όπως αυτό μεταδόθηκε μεταφρασμένο από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ΑΜΠΕ, καθώς και τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.

Τι ανέφερε το αστυνομικό δελτίο των Αμερικανικών Αρχών, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, «η αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που συνοδεύεται και από φωτογραφίες των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, (“με τη θέλησή τους”, μάλιστα, όπως τονίζεται), σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις 17/9, περίπου στις 15:25 αστυνομικοί της ειδικής υπηρεσίας DSS απάντησαν σε κλήση που έλαβαν από την 42η οδό, που βρίσκεται μεταξύ της 2ης και 3ης λεωφόρου, καθώς ειδοποιήθηκαν από την ομάδα ασφαλείας του Έλληνα υπουργού Επικρατείας ότι χρειάζονται βοήθεια. Έπειτα από την άφιξη τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εξακρίβωση των στοιχείων των παρακάτω ατόμων:

Όνομα: Αθανάσιος Δημάδης
Όνομα: Δημήτριος Σουλτογιάννης ”
(σ.σ: Στην αναφορά καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους)]

»Και τα δύο άτομα έγιναν αντιληπτά να συμπεριφέρονται ύποπτα, καθώς περιφέρονταν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η ελληνική ομάδα ασφαλείας και οι αστυνομικοί της υπηρεσίας DS πέρασαν από κοινού στον απέναντι δρόμο, σε μια καφετέρια, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι δύο άνδρες φορούσαν περούκες. Οι ερευνητές της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του τμήματος της Νέας Υόρκης, ενισχύοντας τους αστυνομικούς της DS, έφτασαν επίσης έπειτα από κλήση.

»Και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι εργάζονταν σε ελληνικούς τηλεοπτικούς και ειδησεογραφικούς σταθμούς, με ανάθεση να καλύψουν δημοσιογραφικά τους Έλληνες υπουργούς στην Νέα Υόρκη. Και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές. Και οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει τις περούκες από ένα κατάστημα ρούχων που εξειδικεύεται στο ρουχισμό για το Χάλογουιν, ώστε να πλησιάσουν πιο κοντά στην ελληνική αποστολή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, καθώς και οι δύο ήταν γνωστές φυσιογνωμίες στην Ελλάδα. Ο Σουλτογιάννης δήλωσε πως η πρόθεση τους ήταν να ‘‘πιάσουν’’ τον υπουργό Επικρατείας να ψωνίζει στην Νέα Υόρκη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση οικονομικής κρίσης… Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που είχε τίτλο «Ρεπορτάζ χωρίς προκατασκευασμένα γεγονότα» τόνιζε:

«Με αφορμή τη σύλληψη δυο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Ν. Υόρκη επειδή μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:

«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα»

Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

Τι ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ

«Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό.

Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… «δημοσιογραφία» πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ.

Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου σε ηλικία 64 ετών

Κασσελάκης: Ο Παππάς είπε τα αυτονόητα στη Βουλή – «Θα παραιτηθείτε για να ανασάνει η δημοκρατία»

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Νεοφωτίστου-Ζήκα σε ηλικία 93 ετών

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr