Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι η δολοφονία Κασόγκι ήταν «προμελετημένη»

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι η δολοφονία Κασόγκι ήταν «προμελετημένη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Προμελετημένη» ενέργεια ήταν ο φόνος του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της χώρας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα κοινής έρευνας Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε το δίκτυο al-Ekhbariya και προσθέτει ότι η εισαγγελία ανακρίνει τους υπόπτους βάσει της κοινής έρευνας.

Είναι η πρώτη φορά που το Ριάντ παραδέχεται ότι επρόκειτο για οργανωμένο έγκλημα, συντασσόμενο με όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η διευθύντρια της CIA άκουσε το ηχητικό υλικό

Η παραδοχή εκ μέρους του Ριάντ έρχεται λίγο αφότου η «Washington Post» γνωστοποίησε ότι το περιβόητο ηχητικό υλικό, το προϊόν της τουρκικής έρευνας το οποίο «διέρρευσε» στα τουρκικά κι έπειτα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τις φρικτές λεπτομέρειες του βασανισμού και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, έφθασε τελικά και στα αυτιά της διευθύντριας της CIA Τζίνα Χάσπελ.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η διευθύντρια της CIA έκρινε το υλικό «πειστικό», γεγονός που ενδεχομένως να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για τον θάνατο του Κασόγκι.

Η Χάσπελ μετέβη στην Τουρκία τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μερικές ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με τις ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο κοινοβούλιο την Τρίτη για την «προμελετημένη», «άγρια» ανθρωποκτονία του Κασόγκι, αποκαλύπτοντας πως ολόκληρο εκτελεστικό απόσπασμα έφθασε στην Κωνσταντινούπολη ανά ομάδες προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μία ομάδα τριών ατόμων έφθασε την προηγουμένη της δολοφονίας (την 1η Οκτωβρίου) και πραγματοποίησε «αναγνωριστικές» εξορμήσεις σε δάση της Κωνσταντινούπολης, ενδεχομένως αναζητώντας μέρη για να «ξεφορτωθεί» τη σορό του Κασόγκι. Σχετικά πλάνα από κλειστό κύκλωμα δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Anadolu.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ

Επί του θέματος είχαν χθες Τετάρτη συζήτηση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τα επόμενα βήματα στην υπόθεση.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του πρίγκιπα, τον οποίον στοχοποιούν τα στοιχεία της έρευνας ως ενορχηστρωτή της δολοφονίας.

Έπειτα από πεισματική άρνηση πολλών ημερών, η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε το γεγονός της ανθρωποκτονίας στις 19 Οκτωβρίου.

Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα»

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ριάντ.

«Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουν συλληφθεί 18 άτομα (στη Σαουδική Αραβία), γιατί αυτοί; Ποιος τους έδωσε εντολές; Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Πού βρίσκεται;», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr