


Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διεξάγεται μέσα σε ομίχλη, αλλά το πρόσφατο σφάλμα των διεθνών Μέσων ενημέρωσης στην κάλυψη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς απειλεί να πλήξει Εβραίους και υποστηρικτές του Ισραήλ παγκοσμίως.
Την Κυριακή, τα πρωτοσέλιδα σε CNN, BBC, Sky News και άλλα μεγάλα Μέσα φώναζαν: «Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους».
Οι ειδήσεις μιλούσαν για «σφαγή» σε ένα από τα κέντρα διανομής βοήθειας που λειτουργεί το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), επικαλούμενα το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, κάθε προσεκτικός παρατηρητής γνωρίζει ότι όροι όπως «Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι» ή «Υπουργείο Υγείας της Γάζας» δεν είναι παρά ευφημισμοί για τη Χαμάς – την ίδια τζιχαντιστική οργάνωση που ευθύνεται για τη φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, την χειρότερη κατά Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, η οποία οδήγησε στην κρίση ομήρων και τον τρέχοντα πόλεμο με στόχο την εξάλειψη της κυριαρχίας της στη Γάζα.
Η απάντηση του GHF, που έχει διανείμει σχεδόν έξι εκατομμύρια γεύματα σε πεινασμένους κατοίκους της Γάζας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
«Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί στο κέντρο διανομής ούτε στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι «όλη η βοήθεια διανεμήθηκε χωρίς προβλήματα» και ότι «τα ψευδή ρεπορτάζ υποκινήθηκαν από τη Χαμάς».
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της Χαμάς κρίθηκαν πιο αξιόπιστοι από τα μεγάλα Μέσα.
Η ανεύθυνη δημοσιογραφία τροφοδοτεί τον αντισημιτισμό
Δώδεκα ώρες μετά τους κραυγαλέους τίτλους, ο ισραηλινός στρατός (IDF) παρουσίασε την επίσημη εκδοχή του.
Μισή μέρα αργότερα – μια αιωνιότητα στον κόσμο των Μέσων που διψούν για εντυπωσιασμό. Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει.
Η τάση ειδησεογραφικών οργανισμών όπως το CNN, το NBC και το BBC να υιοθετούν ανεπιφύλακτα τις δηλώσεις της Χαμάς, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του Ισραήλ να παρουσιάσει την αλήθεια, δημιουργεί ένα τοξικό μείγμα που δαιμονοποιεί το Ισραήλ ξανά και ξανά.
Η ανευθυνότητα των Μέσων που υιοθετούν τις δηλώσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για να εξασφαλίσουν κλικ δεν είναι μόνο αντιεπαγγελματική, αλλά και επικίνδυνη.
Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, συνέδεσε τέτοιες ανακριβείς αναφορές με την αύξηση του αντισημιτισμού, αναφέροντας τον πρόσφατο φόνο δύο Ισραηλινών στην Ουάσιγκτον και την επίθεση με μολότοφ σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση στο Μπόλντερ του Κολοράντο, συνοδευόμενες από συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
«Αυτές οι αναφορές ήταν ψευδείς», τόνισε ο Χάκαμπι, επισημαίνοντας ότι προέρχονταν αποκλειστικά από τη Χαμάς.
Η μονόπλευρη αυτή στάση, που επιδεινώνεται από την καθυστέρηση του ισραηλινού στρατού να παρουσιάσει τα γεγονότα, δυσκολεύει την αποκατάσταση της αλήθειας όταν το Ισραήλ ενδέχεται να φέρει ευθύνη.
Την Τρίτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχτηκαν ότι πυροβόλησαν υπόπτους που πλησίασαν τα στρατεύματα σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το κέντρο του GHF, μετά από προειδοποιητικές βολές, καθώς οι ύποπτοι αποκλίναν από τις καθορισμένες διαδρομές.
Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση, με τις IDF να επισημαίνουν ότι συνέβη μακριά από το κέντρο βοήθειας.
Η ταχύτερη αυτή ανταπόκριση δείχνει ότι οι IDF συνειδητοποιούν τη ζημιά από τις καθυστερήσεις.
Ωστόσο, η τάση των Μέσων να θεωρούν το Ισραήλ υπεύθυνο για κάθε κατηγορία της Χαμάς αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κάλυψη του πολέμου.
Οι 58 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς σπάνια αναφέρονται, ενώ η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μοιάζει με ξεχασμένη υποσημείωση, αποκομμένη από την «ισραηλινή επιθετικότητα» που κυριαρχεί στις ειδήσεις.
Η συκοφαντία εναντίον του Ισραήλ για το υποτιθέμενο περιστατικό στο κέντρο βοήθειας θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες, που θα γίνουν αισθητές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.