Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ, δανείζεται από τους BRICS και μετά τι;

Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ, δανείζεται από τους BRICS και μετά τι;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Ευρωζώνη), έκδοση εθνικού νομίσματος και χρηματοδότηση από τους BRICS, δηλαδή από τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική, αναφέρουν τα Παραπολιτικά και αυτή η φημολογία ενισχύεται από πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ τη Δευτέρα στη χώρα μας να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ιδρύουν την New Development Bank, ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ με αποθεματικό $100 δισ.

Οι πέντε χώρες θα συνεισφέρουν στο ταμείο ως εξής: Κίνα: $41 δισ., Ρωσία: $18 δισ., Βραζιλία: $18 δισ., Ινδία: $18 δισ., Νότια Αφρική: $5 δισ.

Ωστόσο, εδώ τίθεται ένα μέγιστο γεωπολιτικό ζήτημα (μιας και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ασχολείται με τη γεωπολιτική). Πώς η Ελλάδα, το “κλειδί της Μεσογείου”, θα προσχωρήσει σε μία Αναπτυξιακή Τράπεζα εκτός του ελέγχου των ΗΠΑ και υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και της Κίνας;

Πώς η Ελλάδα, που στα βόρεια σύνορά της έχει τα αμερικανικά προτεκτοράτα της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, στα ανατολικά σύνορα τον διαχρονικό “ασθενή” την Τουρκία και βρίσκεται σε μια ανατολική Μεσόγειο που “φλέγεται” από τους τζιχαντιστές, δηλαδή μια Ελλάδα κυκλωμένη από προβλήματα υπαρκτά ή σε ύπνο, θα μπορέσει να γυρίσει στην πλάτη στην Αμερική και να συμμαχήσει με ποιους;

Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αυτά τα σενάρια, διότι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει και χαοτική εξωτερική πολιτική. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με τους υδρογονάθρακες της ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα θα αφεθεί να “περάσει” σε άλλη γεωπολιτική σφαίρα, τότε ζούνε σε φανταστικό κόσμο.

Ή μήπως να αισθανόμαστε ήδη “νικητές” επειδή η Ελλάς είναι ετοιμοπόλεμη, όπως δήλωσε και ο Πάνος Καμμένος, αλλά τι πόλεμος θα είναι αυτός όταν ο οπλισμός μας είναι κυρίως προερχόμενος και εξαρτημένος από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία και ο λαός είναι διαλυμένος ηθικά μετά από πέντε χρόνια μνημονίων, δεν ξέρουμε…

Τέλος πάντων, επειδή πολλά δεν ξέρουμε, και αυτό είναι που μας φοβίζει, ευχόμαστε οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους να ζούνε στο 2015 και όχι στη δεκαετία του 1980, ή κάπου αλλού, σε παράλληλο ίσως κόσμο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μικρό κόμμα, που ψηφίστηκε λόγω αγανάκτησης, και είναι αμφίβολο εάν θα έχει λαϊκή και κοινωνική στήριξη σε τέτοιους σχεδιασμούς έτσι κι εάν αρχίσουν και σφίγγουν τα πράγματα.

Παραθέτουμε το δημοσίευμα των Παραπολιτικών:

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ του parapolitika.gr για πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ η προέλευσή τους θα είναι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με πιθανότερη την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Η επιβεβαίωση ήρθε σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ ο οποίος απηύθηνε πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα αποτελεί έκπληξη “εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σεργκέι Στόρτσακ αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας:

“Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ε.Ε,, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία – όλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές”

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση τη ρωσική και τους BRICS έχει εξεταστεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που δε δοθεί σήμερα το πράσινο φως για ρευστότητα από την ΕΚΤ και η κυβέρνηση δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η χώρα να στηριχτεί στα fund των BRICS σε περίπτωση που υπάρξει νέο νόμισμα.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ είναι ανοιχτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τους ηγέτες των Brics στις 18 Ιούνιου στην Αγ. Πετρούπολη, στο οικονομικό φόρουμ.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτημα κατά τη διάρκεια του briefing ανέφερε ότι όπως είχε πει η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε θα εξετάσει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για αναπτυξιακούς λόγους λέγοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...