Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που «δεν βγαίνει»

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που «δεν βγαίνει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους λόγους για τους οποίους δεν υπογράφει κάποια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μέχρι στιγμής, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι «δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που τα νούμερα δεν βγαίνουν».

Ο υπουργός Οικονομικων μάλιστα τόνισε ότι στους διαδρόμους του Eurogroup συνάδελφοί του του λένε ότι έχει δίκιο, αλλά δεν μπορούν να περάσουν κάτι τέτοιο από τα κοινοβούλια τους..

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι έπειτα από 5 χρόνια ενός αποτυχημένου προγράμματος που ίσχυσε στην Ελλάδα, αυτό που προέχει δεν είναι η χώρα να πάρει τη δόση από τους εταίρους αλλά να βρεθεί λύση για μια συμφωνία “come back”.

«Aυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, εάν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) τάχθηκε υπέρ της μετατόπισης της ημερομηνίας αποπληρωμής τους, επαναφέροντας το ενδεχόμενο μετάθεσης του χρέους προς την ΕΚΤ, το οποίο είχε μείνει εκτός PSI.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας οφείλει να καταβάλει 6,7 δισ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πληρωμές που πολύ δύσκολα θα μπορούν να εξασφαλιστούν με νέο δανεισμό εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε μάλιστα πως και στελέχη της Ευρωτράπεζας γνωρίζουν πως η μετάθεση πληρωμών είναι αναγκαία, όμως συνιστά «κόκκινο πανί» αυτή την περίοδο, με δεδομένες τις ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και της γερμανικής Bundesbank, η οποία έχει ενστάσεις στο ευρω-πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως εξήγησε στο συνέδριο του Economist ο Γιάνης Βαρουφάκης το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Διαψεύδει τη… μη πληρωμή των χρεών στην ΕΚΤ το ΥΠΟΙΚ

«Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Λαγκάρντ σε Χατζηδάκη: Όχι στον οριζόντιο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα

Τζεντιλόνι: «Ανησυχώ για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...