Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σιωπηλός δείπνος” Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

“Σιωπηλός δείπνος” Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Σιωπητήριο” επέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα όσα ελέχθησαν κατά την 5ωρη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία και συμμετείχε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τελείωσε λίγο πριν τις 6:00 το απόγευμα, αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αντλήθηκαν ήταν λίγες, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν φειδωλοί σε δηλώσεις και παροχή πληροφοριών.

Επισήμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν τοποθετήσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να είναι φειδωλοί σε δηλώσεις, καθώς τα πάντα αλλάζουν από ώρα σε ώρα και η κοινή γνώμη δεν θα πρέπει να βομβαρδίζεται από δηλώσεις που μπορεί να διαψεύδονται την επόμενη ημέρα ή και ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις, καθώς οι εταίροι και δανειστές προβάλλουν συνεχώς νέες απαιτήσεις, ενώ εξακολουθούν να έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι από την μια εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό χρέος και απαιτούν εισπρακτικά μέτρα για να γεμίσουν τα ταμεία, ενώ από την άλλη το ΔΝΤ δείχνει πιο ελαστικό με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά ανένδοτο για την εφαρμογή θεσμικών σκληρών νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και ασφαλιστικό.

Η διχογνωμία αυτή των εταίρων και πιστωτών δυσχεραίνει την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, αφού τελικά εταίροι και πιστωτές τα θέλουν όλα, τα μισά ο ένας και τα άλλα μισά ο άλλος.

Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν ότι και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα καταστεί δυνατή σύντομα μια συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης, με την λήψη κάποιων από το σύνολο των μέτρων που αιτούν ΕΕ και ΔΝΤ. Και σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο, θα επιτευχθεί η συνολική συμφωνία ως το φθινόπωρο, που θα προβλέπει και μια συμφωνία για το χρέος.

Από τις λίγες πληροφορίες που υπήρξαν, στην συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης, αναφέρθηκαν όλα τα αγκάθια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας. μεταξύ αυτών παραμένει ο ΦΠΑ, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).

Επίσης οι εταίροι επιμένουν για ομαδικές απολύσεις, και δεν θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ απαιτούν αποκρατικοποιήσεις χωρίς προϋποθέσεις.

Αύριο Τετάρτη στις 2:)) μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Στέφανος Κασσελάκης: Αποκάλυψε τι ομάδα είναι (βίντεο)

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να μένουν απομονωμένοι οι νησιώτες – Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...