Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: “Ο κόσμος χρειάζεται σταθερή Κύπρο και Ελλάδα σε μια ασταθή Μέση Ανατολή”

Νίκος Κοτζιάς: “Ο κόσμος χρειάζεται σταθερή Κύπρο και Ελλάδα σε μια ασταθή Μέση Ανατολή”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας «είναι ζήτημα της εσωτερικής έννομης τάξης της Κύπρου, ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων της Κύπρου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

«Σεβόμαστε απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανένα, είτε είναι μεγάλες δυνάμεις, είτε λέγεται Ελλάδα, είτε πολύ περισσότερο Τουρκία, το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήμασταν πάρα πολύ ευτυχείς, αν η Άγκυρα αντιλαμβανόταν αυτό το μήνυμα», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, ενώ σε ερώτηση για το θέμα των εποίκων απάντησε ότι αυτό το διαπραγματεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει «δραστήριες πρωτοβουλίες να ανταποκριθεί στην κατάργηση του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης και στο να συμβάλει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη Μεγαλόνησο».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά, με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι, επισήμανε, «ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο και μια σταθερή Ελλάδα, σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική».

Για το θέμα του καθορισμού από την Ελλάδα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Κύπρο και την Αίγυπτο ο υπουργός δήλωσε ότι η διπλωματία πρέπει να κάνει πολλά, αλλά να μην ομιλεί πολύ. «Βρίσκεστε σε καλό δρόμο, τα φροντίζουμε όλα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια σύντομη λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την αρμονική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων του 1960.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...