Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Γραμμή Μαζινό» στήνει από το Νταβός ο Τσίπρας

«Γραμμή Μαζινό» στήνει από το Νταβός ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γραμμή άμυνας έναντι στις σκληρές και ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιχειρούν να δυναμιτίσουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση με αφορμή το Ασφαλιστικό επιχειρεί να στήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός, για το οποίο ετοιμάζει βαλίτσες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από το γύρο διεθνών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναλαμβάνει σε επίπεδο κορυφής πλέον να κάμψει τις αντιδράσεις των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων κύκλων που ζητούν αιματηρές περικοπές και ακόμα βαθύτερες παρεμβάσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Έτσι, στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στη δημόσια “μονομαχία” με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει την πλήρη υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τους ενημερώσει αναλυτικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί από τον Σεπτέμβριο, τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, την εκπεφρασμένη και στην πράξη πλέον μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, η οποία επισφραγίστηκε με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε από την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας για τη λίστα Μπόργιανς και τέλος τα τελευταία στοιχεία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2015 τα οποία δείχνουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015 και μικρότερη ύφεση 0,5 αντί της πρόβλεψης για 2,5%.

Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης την δεδομένη στήριξη των ΗΠΑ και του Ταμείου στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, έναντι του Βερολίνου.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το δύσκολο έργο να ανταπεξέλθει στους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται απέναντι στο ΔΝΤ, καθώς εάν και σύμμαχος στη μάχη για το ιερό δισκοπότηρο της απομείωσης του χρέους, αποτελεί έναν εκ των δύο βασικών εχθρών της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα προτάξει στην Κριστίν Λαγκάρντ το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και την ανάγκη για ήπια προσαρμογή στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που εγκυμονούν κινδύνους για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν θετικά τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι στη λογική των αμοιβαίων υποχωρήσεων θα επιτευχθεί συμφωνία για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας.

Σε αυτό εκτιμούν ότι συμβάλλει και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στον ευρωπαϊκό νότο, που πλέον οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχουν πάρει κεφάλι και προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε και βορειοευρωπαίων δορυφόρων του.

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για τυχόν καθυστερήσεις, καθώς οι επερχόμενες εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία το 2017, σε συνδυασμό με τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα των δύο χωρών ένεκα και του προσφυγικού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών σε Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ που έχουν αρχίσει πλέον να μελετούν ακόμα προσεκτικά τις όποιες κινήσεις τους με φόντο τις εγχώριες και εσωκομματικές τους αντιδράσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...