Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός στο Μαξίμου για να αποφευχθεί το… 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με Γιούνκερ και Μέρκελ θα έχει επαφές ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση την επανάληψη ενός νέου “2015”.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης-κουαρτέτου με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για «διαπραγμάτευση σε δύο κύκλους». Ο πρώτος κύκλος θα διαρκέσει το πολύ ως το τέλος της παρούσας εβδομάδας και θα είναι «αναγνωριστικός».

Στη συνέχεια, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα φύγουν από την Αθήνα, θα ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για την πορεία των συζητήσεων και θα επιστρέψουν αργότερα, προκειμένου να κλείσει –αν κλείσει- η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση αναφέρει το matrix24.gr.

Μ’ άλλα λόγια, στις «αναγνωριστικές» επαφές που θα ξεκινήσουν σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των υπουργών, οι δύο πλευρές θα θέσουν τις απόψεις τους στο τραπέζι και στο Μαξίμου θα αποκτήσουν μία αρχική εικόνα σχετικά με το κατά πόσον η συμφωνία είναι εφικτή ή αν το 2016 θα μοιάζει με το… 2015 των ρήξεων και του πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου.

Επί της ουσίας, βεβαίως, το κλίμα στην κυβέρνηση είναι ήδη βαρύ, αφού επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές όχι μόνο ζητούν σκληρά μέτρα σε σχέση με το Ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, αλλά επιχειρούν να βάλουν «από το παράθυρο» -όπως λένε στην κυβέρνηση- και θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όπως τα εργασιακά (ανταπεργία, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων). Ωστόσο, «κλειδί» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα είναι το κατά πόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δέχονται «ισοδύναμα». «Αν δείξουν ότι συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το αυτονόητο δικαίωμα της κυβέρνησης να καθορίζει εκείνη το μείγμα της πολιτικής έχει καλώς», λένε κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι «τα νούμερα μπορούν να βγουν είτε με μείωση κύριων συντάξεων, είτε με αύξηση εργοδοτικών εισφορών. Η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να το αποφασίσει αυτό».

Τούτων δοθέντων και αφού ο πρωθυπουργός θα έχει σχηματίσει μία σαφή άποψη για την συμπεριφορά των επικεφαλής του κουαρτέτου, θα επιχειρήσει να μεταφέρει την διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Ο λόγος, φυσικά, για την Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Συρία στο Λονδίνο την ερχόμενη Πέμπτη –ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που θα «παραλύσει» τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην βρετανική πρωτεύουσα και, κατά πληροφορίες, θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και, μπορεί το προσφυγικό να βρεθεί σε πρώτο πλάνο, ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει και το θέμα της πρώτης αξιολόγησης στους συνομιλητές του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να διαπιστώσει κατά πόσον οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι διατεθειμένες να πιέσουν έτι περαιτέρω το ΔΝΤ, καθώς στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι στις έως τώρα επαφές με το κουαρτέτο, οι «τρελές» απαιτήσεις και η αδιάλλακτη στάση προέρχονται από το ΔΝΤ και όχι από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...