Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με “συναίνεση” για το προσφυγικό πάει ο Τσίπρας στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία

Με “συναίνεση” για το προσφυγικό πάει ο Τσίπρας στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει επάνω του όλη την πολιτική διαπραγμάτευση με τα μέτωπα του ασφαλιστικού και της προσφυγικής κρίσης ανοιχτά, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση φαίνεται να χαμηλώνει τους τόνους στη μάχη για την αποφυγή της εξόδου από τη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός ως εκ τούτου θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, όπου και θα συζητήσουν κατ’ ιδίαν το προσφυγικό – θέμα που καίει τόσο τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά, όσο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο που δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από το εσωτερικό και τα ίδια τα κόμματα της συμπολίτευσης για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον μπορέσουν να κλείσουν τα στόματα τα ακραίων κύκλων της Ευρώπης με την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την επαρκή αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο μέτρο που αναλογεί στην Αθήνα, θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν από ισχυρότερη θέση ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, προσδοκώντας σε «αντισταθμιστικά οφέλη». Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν είναι τυχαίες οι διαρροές σε μεγάλα διεθνή Μέσα για σύνδεση των δύο θεμάτων, τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης διπλή κρίση».

Παράλληλα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν τις σαφείς αποστάσεις που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ακραίες φωνές εντός της ΕΕ που ακούστηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποδίδοντας την ψυχραιμότερη θεώρηση του ζητήματος και των υποχρεώσεων της χώρας για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Ιερουσαλήμ, από όπου επαναφέροντας για ακόμα μία φορά την πλήρη αδιαφορία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, προειδοποίησε ότι «το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει να βρεθούν λύσεις και όχι να μοιραστούν οι ευθύνες». Οι τόνοι κατέβηκαν με κοινοτικές πηγές να αναγωνρίζουν πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και συνελέχθησαν τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις της χώρας στη Σένγκεν.

Τούτων δοθέντων, την ώρα που στο εσωτερικό η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου να έχει έτοιμα τα hot spots, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν θετικά τα ψίγματα συναίνεσης που διαμορφώνονται για το μείζον εθνικό θέμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσδοκά σε πιέσεις των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ευρωομάδες τους προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές προς την Ελλάδα και να ενταθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για την επίλυση του προσφυγικού.

Σε αυτό το κλίμα, την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπρατάξης, Φώφη Γεννηματά, με την τελευταία να ζητά ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού. Η κα Γεννηματά νωρίτερα είχε ζητήσει με επιστολή της στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «λύσεις δίκαιες, αποτελεσματικές και συμβατές με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», θέτοντας τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης:

– Επίσπευση και βελτίωση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

– Αξιοποίηση των θεσμικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρώτη υποδοχή, την οικογενειακή επανένωση και τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή ή την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.

– Γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hotspots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης

– Θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων που θα εξασφαλίζουν ασφαλές ταξίδι στους πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους.

Παράλληλα και στη Νέα Δημοκρατία το προσφυγικό χαρακτηρίζεται εθνικό θέμα, στο οποίο δεν επιδέχεται πολιτικής εκμετάλλευσης μετά και την ευθεία απειλή για αποπομπή από τη Σένγκεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυβε την ανησυχία του μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι, τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Λέσβο. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο “ατύχημα” στην κρίσιμη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου, ενώ θα επιδιώξει και συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να μετριαστούν οι ακραίες φωνές που κατά γενική ομολογία προέρχονται μέσα από τα σπλάχνα του ΕΛΚ.

Υπό την πίεση της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση προχωρά στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει υλοποιήσει μέχρι τη Σύνοδο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αττικόν για Καλλιάνο: «Ενώ ψήφισε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές»

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...