Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές είναι και στημένη και επικίνδυνη

Η «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές είναι και στημένη και επικίνδυνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, ΣΥΡΙΖΑ,

Στημένη χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι μια στημένη «έξοδος» που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για πολιτικούς λόγους. Εντάσσεται στα σχέδια Σαμαρά-Βενιζέλου στην Ελλάδα, και της Μέρκελ και των συμμάχων της στην Ευρωζώνη, ώστε να παρουσιαστούν επίπλαστες “επιτυχίες” λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, με απώτερο στόχο να συνεχιστεί η ίδια, καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποβάθμισης της εργασίας. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, ζούμε σήμερα την κορύφωση μιας προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, να αποκρύψει όχι μόνο τα οδυνηρά μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες με οριακή πλειοψηφία, αλλά κυρίως όσα έχουν συμφωνηθεί για να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας την έχουν περιγράψει επακριβώς εδώ και αρκετό καιρό» λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Όπως τονίζουν σε ενημερωτικό nonpaper: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών έπειτα από 4 χρόνια μνημονίων είναι από πολλές απόψεις χειρότερη σε σχέση με το 2010 που οι αγορές έπαψαν να δανείζουν την ελληνική κυβέρνηση. Το δημόσιο χρέος σήμερα προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ όταν το 2010 προσέγγιζε το 130%. Η πραγματική ανεργία σήμερα έχει ξεπεράσει το 30% όταν στις αρχές του 2010 κινούνταν γύρω στο 10%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σήμερα έχουν ξεπεράσει το 35% όταν στις αρχές του 2010 ήταν κάτω από 10%. Η πτώση των εισοδημάτων κατά περίπου 40% , μεταξύ άλλων, δυσχεραίνει συνεχώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι εξαγωγές που τα μνημόνια τις αναγόρευαν σε ατμομηχανή για έξοδο από την κρίση τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά 2,8% και τον Φεβρουάριο κατά 7%. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ταξινομούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία «σκουπίδια».

Η σχεδιαζόμενη έξοδος στις αγορές αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής αλλά πολύ μικρότερη, και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές, και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, «τσουχτερό» σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν για εγγύηση της επιστροφής των χρημάτων τους την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας αλλά την τρόικα (την χρηματοδότηση και τον βούρδουλα της), η οποία θα συνεχίσει να παρέχει το ρευστό για να αποπληρώνονται τα χρέη και να υποχρεώνει την Ελλάδα να διαθέτει όλα τα πλεονάσματα της για τον σκοπό αυτό (αντί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση). Τέλος, η έκδοση των ομολόγων γίνεται υπό την ομπρέλα της παρέμβασης της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της κ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα παρέμβει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και για ομόλογα χωρών που τελούν ήδη σε μνημόνιο (και η αρχική συμφωνία αφήνει το περιθώριο – με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μνημόνιο). Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις και όχι η καλή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι που αποτελούν μαγνήτη για τα διεθνή κεφάλαια που την περίοδο αυτή βρίσκονται σε υπερ-πληθώρα λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών (κυρίως ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία) και την απόσυρση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Με έμφαση υπογραμμίζουμε ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές για νέο δανεισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εξής κυρίως λόγους: (α) Βυθίζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους που ήδη βρισκόμαστε. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας του παρόντος ελληνικού δημόσιου χρέους προβλέπουν μέχρι και το 2020 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9δις ευρώ ετησίως) από το 2016 και έσοδα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους πάνω από 20 δις ευρώ. Ο αχρείαστος νέος δανεισμός από τις αγορές επιδεινώνει τις παραπάνω ούτως ή άλλως ανεδαφικές προϋποθέσεις βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. (β) Υπονομεύει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές σε σχέση με το αναγκαίο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διότι παρέχει επιχείρημα ενάντια στην αναγκαιότητά του κουρέματος. Δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη συμπαιγνία της τρόικας, της Μέρκελ και των συμμάχων της, όχι μόνο δεν διστάζει να εξαπατήσει ακόμη μια φορά προεκλογικά τους πολίτες, αλλά, επιπλέον, το κάνει αυτό με τρόπο που υπονομεύει τις προσπάθειες μιας μελλοντικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σκληρά για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η μοναδική σήμερα ρεαλιστική λύση εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για απόρριψη της λιτότητας χάριν μιας νέας πολιτικής που θα ρυθμίζει τα δημόσια χρέη με βιώσιμο τρόπο (μεγάλα κουρέματα της πραγματικής αξίας τους, ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος), θα αναδιανέμει εισοδήματα υπέρ της εργασίας, και θα διασφαλίζει τους πόρους για μη δανειακή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις επικείμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα με την ψήφο του να επιβάλλει μια τέτοια εναλλακτική πολιτική ανατρέποντας στην πράξη τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους. Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στις πόλεις της Ελλάδας, τελευταία την Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα δείχνουν ότι η προοπτικής αυτής της ανατροπής έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...