Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαβάστε πώς ο Παπαδημούλης “στρίμωξε” την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε πώς ο Παπαδημούλης “στρίμωξε” την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απάντηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας εκ μέρους της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Αρμόδιου Επιτρόπου της Γιοχάνες Χαν, σημειώνει πως παρακολουθεί στενά τα ζητήματα ανεξιθρησκίας, “συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη νήσο Χάλκη”.

Παράλληλα σημειώνει πως η Τουρκία “οφείλει να εξασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόσο στην νομοθεσία, όσο στην έμπρακτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκίας και της ελεύθερης έκφρασης των πεποιθήσεων και της λατρείας στο θρησκευτικό πεδίο”.

Ο κ. Χαν υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει υποβάλλει σχετική έκθεση η οποία μάλιστα αναφέρεται στην Ελληνορθόδοξη Ιερατική Σχολή της Χάλκης.

Επίσης δηλώνει πως η Τουρκία οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε μη μουσουλμανικές κοινότητες να μην υπόκεινται σε “αδικαιολόγητους περιορισμούς”.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης επικαλούμενος την ανακοίνωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στις 5 Απριλίου 2016, είχε διατυπώσει την ανησυχία του αναφορικά με με την αυθαίρετη και απροειδοποίητη πράξη κατάσχεσης κτιρίων της Ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη.

Ο κ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν γνωρίζει και παρακολουθεί τις συστηματικές παραβιάσεις άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους των Τούρκικων αρχών καθώς και είχε ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις ενέργειες που η Κομισιόν σχεδιάζει προκειμένου να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι αυτές οι πρακτικές δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Θέμα: Κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη νήσο Χάλκη από τις τουρκικές αρχές

Η οικουμενική ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με ανακοίνωσή της στις 5 Απριλίου του 2016 εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τη συστηματική, από την δεκαετία του 1930, παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης (άρθρα 40 και 42) από την τουρκική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές μέσω της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της.

Τελευταίο περιστατικό η αυθαίρετη πράξη κατάσχεσης κτηρίων της ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη από υπαλλήλους της τουρκικής Διεύθυνσης Δασών της Επαρχίας Πριγκηπονήσων, χωρίς καμία επίσημη ειδοποίηση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Γνωρίζει τις συστηματικές παραβιάσεις άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης από τις τουρκικές αρχές, και συγκεκριμένα εκείνων που αναφέρονται στο δικαίωμα διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών της ιδρυμάτων;

– Οι παραβιάσεις αυτές συνάδουν με τη διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τη θέληση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

– Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή προκειμένου να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας;

Απάντηση του κ. Hahn

εξ ονόματος της Επιτροπής (13.7.2016)

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ανεξιθρησκία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη νήσο Χάλκη.

Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόσο στην νομοθεσία, όσο στην έμπρακτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκίας και της ελεύθερης έκφρασης των πεποιθήσεων και της λατρείας στο θρησκευτικό πεδίο. Η Επιτροπή υποβάλλει σχετική έκθεση σε ετήσια βάση. Η πλέον πρόσφατη υπεβλήθη στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση , καθώς και στην έκθεση σχετικά με την Τουρκία . Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην Ελληνορθόδοξη Ιερατική Σχολή της Χάλκης.

Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη να τροποποιήσει και να εφαρμόσει η Τουρκία το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα πρότυπα της ΕΕ, ούτως ώστε το σύνολο των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και η κοινότητα των Αλεβιτών, να μην υπόκεινται σε αδικαιολόγητους περιορισμούς. Πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις 31 Μαΐου 2016.

Η Επιτροπή θα ανανεώνει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την εν προκειμένω πρόοδο της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...