Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας με μέτρα ενίσχυσης των νησιών και “καρφιά” για “ανόητους τεχνοκράτες”

Τσίπρας με μέτρα ενίσχυσης των νησιών και “καρφιά” για “ανόητους τεχνοκράτες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με σκληρά μηνύματα προς το ΔΝΤ και τον Πόλ Τόμσεν, σε συνέχεια των όσων διεμήνυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και με δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νησιών ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε την κυβερνητική πολιτική για τη νησιωτικότητα.

Ενώπιον πλήθους κόσμου και σε πολύ καλό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “ανόητους τεχνοκράτες” που όπως τόνισε, “εχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς”, φωτογραφίζοντας τον Πολ Τόμσεν, στον απόηχο του χθεσινού του άρθρου για τη λιτότητα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία με τους δανειστές, “αλλά δε θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα από την υπέρβαση των στόχων σε όσους εχουν ανάγκη”, ενώ υπενθυμισε προς την ΕΕ και με φόντο το προσφυγικό πως “είμαστε το τελευταίο επίπεδο σταθερότητας σε μία περιοχή αποσταθεροποιημένη

“Έρχονται τώρα αυτοί που επέβαλαν την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί- ίσως είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και την Πάρο, αλλά και εκεί η εικόνα ευμάρειας είναι εικόνα ενός τριμήνου, δε βρέθηκαν ποτέ σε νησί το χειμώνα”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, καταγγέλοντας ότι αυτοί λένε τώρα ότι το λάθος είναι το σωστό.

“Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά δε θα υποστείλει τη σημαία της κοινωνικής συνοχής, της οποίας τα νησιά είναι συστατικό μέρος” δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση, λέγοντας “δεν περίμενα ότι θα έχει κανείς αντιρρήσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και για το ΦΠΑ στα νησιά” και απευθυνόμενος στους νησιώτες και όλους τους πολίτες είπε “τους θέτω όλους στη δική σας κρίση”.

“Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά δεν θα υποστείλουμε τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής”, τόνισε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει να μήνυμα στους πολίτες των νησιών, ότι η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Έκανε λόγο για επεξεργασία συγκεκριμένου πακέτου στήριξης με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής των κατοίκων ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά. Τα μέτρα, κατά τον κ. Τσίπρα, έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση πλαισίου ευκολότερης διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ενεργοποιείται το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ προωθείται το Π.Δ. για το ερευνητικό ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την Ε.Ε.

Σημείωσε ακόμη πως είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και υδατοδρόμια.

Για την υγεία ανακοίνωσε ότι έως το α’ εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς 107 επικουρικούς, 50 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Επίσης οι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής θα μπορούν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά άγονα. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας.

Ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών μέσων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε κάθε άνυδρο νησί, ενώ επίσης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και το νοτιο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...