Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού μετά το 2004

Γ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού μετά το 2004
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όποια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, παρά το γεγονός ότι όντως βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία. Αναμφισβήτητα είμαστε στην κρισιμότερη καμπή του Κυπριακού μετά το 2004», σημείωσε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο Κόκκινο.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι σε μια περίοδο αρκετά έντονων διαβουλεύσεων και με ξένους ηγέτες, αλλά και στο εσωτερικό προσπαθείται να διαμορφωθεί μια ορισμένη κατάσταση και συναίνεση. Από ‘κει και πέρα είναι ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι και άλλες πολιτκές δυνάμεις, τουλάχιστον ορισμένες, αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής για το Κυπριακό.

Για την κατάσταση στην Τουρκία

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι προφανώς δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. «Η ευρύτερη Μέση Ανατολή έχει μεταβληθεί στην πιο μεταβαλλόμενη περιοχή όλου του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, αλλά έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον πολύ μεγάλων ανακατατάξεων διεθνώς. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και τη σημερινή φάση που περνάει η Τουρκία.

Δηλαδή οι αλλαγές που είδαμε και πριν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου σχετίζονται με πολύ μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία είναι σε μια φάση αστάθειας τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής. Θα έλεγα ότι όσα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και ειδικά οι τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη γειτονική χώρα σχετίζονται κυρίως με την εξωτερική αστάθεια που έχει προκύψει, με βάση την αλλαγή και της δικής της πολιτικής -και πριν και μετά το πραξικόπημα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ειδικά σε σχέση με το συριακό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν, αν τη βλέπαμε ένα χρόνο πριν θα έμοιαζε περίπου με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σημειώνω ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Συνεπώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις».

«Πάντως είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μια ορισμένη ρύθμιση παρά την εκεχειρία που έχει υποστηριχθεί και από τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας πάντως επέμεινε στο γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται δυστυχώς σε μια φάση εσωτερικής και εξωτερικής αστάθειας, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται αναμφίβολα ισχυροποιημένος στο εσωτερικό του, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος. «Πού θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες», είπε.

Ως προς το αν θεωρεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Κάτι που επιβεβαιώνεται στο διάστημα μετά τις αμερικανικές εκλογές είναι ότι υπάρχει μια διάθεση επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, το οποίο πιθανώς να βαδίσει χέρι χέρι με μια επανατοποθέτηση του όλου πλέγματος σχέσεων και με την Κίνα».

«Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή τα πράγματα παραμένουν άδηλα. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις και για πιο αποτελεσματικό χτύπημα του ISIS και για στήριξη των Κούρδων, όπως επίσης και για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, που υπήρξε μάλλον μια προβληματική κατάσταση το περασμένο διάστημα ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών. Από κει και πέρα παραμένουν ανοιχτά μία σειρά άλλα ζητήματα για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι σε άλλους κομβικούς παράγοντες στην περιοχή οι ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...