Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός στη σκακιέρα του Κυπριακού: Ο Ερντογάν πάει να τα τινάξει στον αέρα

Πυρετός στη σκακιέρα του Κυπριακού: Ο Ερντογάν πάει να τα τινάξει στον αέρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρετώδης προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, δώδεκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Σχεδίου Ανάν.

Το ορόσημο για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι άλλο από την διάσκεψη της Γενεύης, η οποία χαρακτηρίζεται διπλωματικά open ended, δηλαδή ακόμα και να σταματήσει δεν θα θεωρηθεί πως κατέρρευσε, αλλά μπορεί να συνεχίσει με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών στο μέλλον από το ίδιο σημείο.

Εν τω μεταξύ, με το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν να μην επιτυγχάνεται, λόγω των στενών χρονικών περιθορίων, το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι επαφές του πρώτου στη Νέα Υόρκη επί της ουσίας ολοκληρώνουν προς το παρόν τον διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδας πριν τη διάσκεψη της Γενεύης.

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του χθες στη Νέα Υόρκη.

«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στο επίπεδο των δύο κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θα προσπαθήσουν μέχρι τις 12 του μηνός να προχωρήσουν ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό.

Στη Γενεύη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ίδια ώρα ακόμα κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό πρακτορείο, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας αν’ αυτού τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μία προσπάθεια να “παγιδεύσει” τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς είναι ομόλογός του.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θέλει να αποφύγει τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, επί της ουσίας ναρκοθετώντας όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την ώρα που σοβούν στο εσωτερικό της χώρας του τεράστια προβλήματα, μετά και τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα.

“Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό Ζήτημα ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη”, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι “η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει και η τουρκική πλευρά”.

Παρών στη Διάσκεψη της Γενεύης θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ψηφίζουν… Τσίπρα χωρίς δεύτερη σκέψη οι Ελληνοκύπριοι

Την συντριπτική εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ελληνοκύπριοι στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα για το Κυπριακό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για τον Alpha Κύπρου.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επιβεβαιώνει την αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού αλλά χωρίς υποχωρήσεις αρχών, στη βάση των διεθνών συνθηκών.

Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι πολίτες πιστώνουν στην Αθήνα θετική στάση στο Κυπριακό σε ποσοστό 83,6% (62,1% θετικά και 21,5% μάλλον θετικά), με ποσοστά άνω του 80% σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Αντιθέτως, αρνητικά ή μάλλον αρνητικά βλέπει τη στάση της Ελλάδας μόλις το 9,8% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 2 ως 4 Ιανουαρίου, από την εταιρεία Marc, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...