Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό ώρα μηδέν: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους αρχηγούς με το βλέμμα στον Ερντογάν

Κυπριακό ώρα μηδέν: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους αρχηγούς με το βλέμμα στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με την Ελλάδα να επιχειρεί να ελιχθεί διά της διπλωματικής οδού τις τουρκικές νάρκες το Κυπριακό ζήτημα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τρεις μέρες πριν την ημερομηνία ορόσημο για τη Διάσκεψη της Γενεύης, σήμερα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις αλλά και τα δύο βασικά θέματα αρχών που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση:

Αυτό της κατάργησης του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων καθώς και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στις απανωτές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, καθώς και θα παρουσιαστούν αναλυτικα οι ελληνικές θέσεις, κυρίως για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως τονίζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει θέσει με σαφήνεια το θέμα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων και θα συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Την ίδια ώρα πάντως, οι διαφαινόμενες υπαναχωρήσεις της Άγκυρας και η πρόθεση Ερντογάν – όπως διαρρέεται από την Τουρκία μέχρι στιγμής – να μην δώσει το παρών στη Διάσκεψη της Γενεύης, χαμηλώνουν τις προσδοκίες για λύση τώρα στη διαπραγμάτευση open ended που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν μετά τις τουρκικές διαρροές για εκπροσώπηση διά του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, πως “ο Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί στη Διάσκεψη της Γενεύης εφόσον υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας”, κρατώντας επί της ουσίας κλειστά ακόμα τα χαρτιά τους.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, αξιωματούχοι με γνώση όλου του διπλωματικού παρασκηνίου τονίζουν πως “πρέπει και η Τουρκία, όπως ακριβώς κάνει και η Ελλάδα, να επιδείξει την αποφασιστικότητά της για να βρεθεί σημείο λύσης για το Κυπριακό”.

Το ζητούμενο είναι να έχουν γεφυρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαφορές στο τέλος της Διάσκεψης που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς από όλες τις πλευρές διαπιστώνεται πως η Άγκυρα δεν εργάζεται εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της λύσης, γεγονός που από πολλούς σχετίζεται και με την εξαιρετικά ευμετάβλητη και εκρηκτική κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ερντογάν.

Διπλωματικός πυρετός μέχρι τέλους

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Gutteres), ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως η Αθήνα από την πλευρά της επιχειρεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για λύση.

Χθες εστάλη μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου στη Γενεύη ή διάσκεψη να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς ή Άγκυρα επιθυμεί χαμηλότερη εκπροσώπηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν:

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η Τουρκική πλευρά».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε με νόημα, πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Ο Κύπριος πρόεδρος, το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στη Γενεύη μετέβη σήμερα και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, για την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...