Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αχτσιόγλου: Ζήτημα δημοκρατίας η μη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018

Αχτσιόγλου: Ζήτημα δημοκρατίας η μη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα Χανιά επισκέφτηκε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της και πρόσθεσε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι «να επικοινωνήσουμε στους εργαζόμενους τη μάχη που δίνουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, μία κομβική πολιτική μάχη, αλλά και για να συζητήσουμε μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι, να τα καταγράψουμε και να προχωράμε άμεσα σε λύσεις».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Χανιά, η υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, καθώς και με απολυμένους εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρείες της περιοχής. Η κ. Αχτσιόγλου επισκέφτηκε, επίσης, το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και είχε συνάντηση με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Πώς θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων. «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και μια ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα αρχίσουν οι άνθρωποι να βλέπουν αλλαγές στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητά τους», σημείωσε.

Για τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση και ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων τόνισε ότι «το ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο, πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως και από τεχνικής και μόνο πλευράς δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησής του. Πέραν τούτου, πέραν της τεχνικής πλευράς, υπάρχει και μια ουσία πολιτική που λέει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διευκολύνει κανείς τις ομαδικές απολύσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας».

Για την ανεργία

Για την πορεία της ανεργίας υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε μια ανεργία που είχε διαμορφωθεί στο 25,7% το 2015, μιλάμε για μια εκτόξευση 15 ποσοστιαίων μονάδων στην περίοδο 2010-2015 και αυτή τη στιγμή η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Δεν αποτελεί λόγο για να επιχαίρουμε αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χτεσινό Eurogroup, σημείωσε πως «όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος και ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν. Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, «έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής, είναι και ζήτημα δύο επιπλέον παραμέτρων. Πρώτον, ότι τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή όταν έχεις υπέρ απόδοση εσόδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρείς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν, ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην ΕΕ δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτόν τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Στα Χανιά ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας λίγο πριν την επιχείρηση «Ασπίδες»

Κοροϊδία: Αντί προσλήψεων στο ΕΣΥ παρατείνουν τη επιδότηση εργασίας για ανέργους!

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη: Πήγε στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου για την Κεντροαριστερά

ΔΥΠΑ: Νέο επίδομα 718 ευρώ για άνεργους- Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...