Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχη στο νήμα για την αξιολόγηση: Οργή για Σόιμπλε και Μητσοτάκη

Μάχη στο νήμα για την αξιολόγηση: Οργή για Σόιμπλε και Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο νήμα, την ώρα που η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με την Κομισιόν αλλά και άλλα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης επιχειρούν να αποκρούσουν τα πυρά ΤόμσενΣόιμπλε, που επιχειρούν να δυναμιτίσουν την όποια προσπάθεια για λύση.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε αναφορικά με την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, πως αποτελεί μία κίνηση “με θετικό πρόσημο”.

Προς επίρρωση τούτου η ίδια πηγή επεσήμανε πως η επίσκεψη Μοσκοβισί στον απόηχο της δημοσιοποίησης των θετικότατων προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – σε πλήρη αντίθεση με τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ – είναι ενδεικτικές της πολιτικής διαφωνίας που παραμένει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εξάλλου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι όλες οι πλευρές παίρνουν πρωτοβουλίες την περίοδο αυτή, και οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται σε έντονους ρυθμούς

Ομοίως και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο πιο σκληρή γίνεται για να κάνει υποχώρηση όσο μικρότερη γίνεται».

Το πόσο κρίσιμες και πολυπαραγοντικές είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στο παρασκήνιο πιστοποιείται και από το γεγονός ότι η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προκλήθηκε επανειλημμένα.

Πού όμως μπορεί να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση; Το υπονόησε και πάλι ο κ. Τσακαλώτος. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε και θετικά πράγματα. Θα κάνουμε και θετικά πράγματα», είπε φωτογραφίζοντας το ελληνικό αίτημα – «κόκκινη» γραμμή να συνυπολογιστούν η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχόμενη υπεραπόδοση του 2017. Η πρώτη θα μειώσει το αίτημα για νομοθέτηση από τώρα μέτρων 1,8 δισ., φέρνοντας το αφορολόγητο λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ, εκεί δηλαδή που ζητεί η Αθήνα. Τα δεύτερα θα λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για την ενεργοποίηση ή μη του «κόφτη» το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Άλλωστε και ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στην ελληνική υπηρεσία του Euronews, ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν η υπεραπόδοση της Ελλάδος ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πέραν αυτού ωστόσο, αναφορικά με τις παγίδες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, στο κυβερνητικό επιτελείο παρατηρούν προσεκτικά το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων και αποδοκιμασιών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από Ευρωπαίους αλλά και Γερμανούς αξιωματούχους (Γιούνκερ, Σουλτς, Γκάμπριελ) αλλά και του προσεκτικού “αδειάσματος” από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, εκτιμώντας πως αν και πάντοτε επικίνδυνος, “βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση”.

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα σφοδρή ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα είπε στο τετ α τετ του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές “την ώρα που δίνεται μάχη για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση, ο ίδιος υποσκάπτει την εθνική προσπάθεια υποβάλλοντας διαπιστευτήρια υποταγής για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

«Εμφανίστηκε σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως, φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ» σημειώνουν από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης:

Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη και οι θεσμοί της αναγνωρίζουν ότι:

1. η ελληνική οικονομία κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά – η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το 2016 θα κλείσει με 0,3% ανάπτυξη-,

2. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμα και πάνω από 2% του ΑΕΠ,

3. το ΔΝΤ έχει παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται μάλιστα σε μη πραγματικά στοιχεία,

και τη στιγμή που ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος διατηρεί πολύ πιο μετριοπαθή στάση κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας να ταυτιστεί με τους πιο ακραίους και παράλογους κύκλους των δανειστών, ο κύριος Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα μας διαβεβαίωνε ότι στο εξωτερικό φορά πάντα τη γαλανόλευκη, εμφανίστηκε σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως, φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, πως στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο υποστήριξε, μόνος αυτός, τους παραλογισμούς του ΔΝΤ και χρέωσε τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό, ενημερώνουν «τον κύριο Μητσοτάκη ότι οι αυτόκλητοι αυλοκόλακες ειδικά όταν δεν υφίσταται αυλή οδηγούνται πάντοτε στον αυτοεξευτελισμό. Του θυμίζουμε τέλος ότι όσα διαπιστευτήρια υποταγής και να δώσει, πόσο μάλλον όταν δεν του ζητούνται, δεν πρόκειται να πάρει το χρίσμα που τόσο επιδιώκει. Τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν τις διορίζει ούτε η Γερμανία ούτε το ΔΝΤ. Τις εκλέγει ο ελληνικός λαός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Eurostat εκθέτει Μητσοτάκη: «Δευτεραθλήτρια» στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα στην Ευρώπη

Τώρα ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Συμφωνία των Πρεσπών

Προκαλούν οι φιλορώσοι ψευδοαρχαιομακεδόνες – Μιτσκόσκι: «Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω»

Μεϊμαράκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Δεν είμαστε αφελείς»

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...