Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιούνκερ: O Τσίπρας είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας

Γιούνκερ: O Τσίπρας είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός της χώραςαυτή τη στιγμή εξέφρασε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. , καθώς σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, εξέφρασε την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα, αλλά εκείνος μάλλον όχι.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε απολογισμό της ιστορικής συνάντησης των Καννών, αποκαλύπτοντας τι είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο και με ποιον τρόπο μπήκε στο συρτάρι η ιδέα για το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των Financial Times για την κρίσιμη εκείνη Σύνοδο, όπου ο κ. Παπανδρέου είχε θέσει το θέμα του δημοψηφίσματος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι γνώριζε καιρό πριν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα.

Ωστόσο, είπε ότι όλοι έμειναν άφωνοι όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαν για την Ελλάδα, εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα.

«Δεν μας το είπε ούτε κατά τη διάρκεια μιας δραματικής Συνόδου Κορυφής που είχαμε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκπλαγήκαμε όταν επανήλθε στην αρχική του θέση που είχε μήνες πριν, αλλά δεν επανέλαβε έκτοτε. Του ζητήσαμε να θέσει μια απλή ερώτηση στους Έλληνες: θέλετε να είστε μέρος του ευρώ, Ναι ή Όχι; Εάν Ναι τότε πρέπει να υλοποιήσετε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε μαζί. Μετά τη συνάντηση των Κανών, Η Ελλάδα απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος», είπε.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το αν απείλησε τον κ. Παπανδρέου με έξοδο από το ευρώ, αν δεν απέσυρε το δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ήταν ενάντια στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λόγω αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και γιατί πίστευε ότι εάν έβγαινε θα υπήρχαν δραματικές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εγώ προσωπικά δεν απείλησα ούτε την Ελλάδα, ούτε τον πρωθυπουργό με έξοδο. Όμως εάν η Ελλάδα ψήφιζε “όχι” στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι έκανε «ό,τι ήταν δυνατόν» για να αποτρέψει να τεθούν αυτές οι ερωτήσεις σε δημοψήφισμα.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε πως η Ελλάδα δεν απειλήθηκε μέσα στην αίθουσα κατά την κρίσιμη Σύνοδο.

Ωστόσο, είπε πως εξήγησαν στους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ερώτησης και λάθους απάντησης στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Ήμουν ενάντια σε αυτήν την προοπτική και εξήγησα στον κ. Παπανδρέου και στον τότε υπουργό Οικονομικών του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα έπρεπε να θέσουν τέτοιες ερωτήσεις σε δημοψήφισμα», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως είχα δύσκολες σχέσεις μαζί του όταν ήταν στην αντιπολίτευση γιατί του ζητούσε συνεχώς να υποστηρίξει όσο μπορεί την τότε κυβέρνηση.

«Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις.

«Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, η Ελλάδα πάει καλά, επέστρεψε στις αγορές με όρους που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστοι. Κατάφερε να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχω παράπονο, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος», σημείωσε.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το αν το 2015 η Ελλάδα πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές και κατά πόσο αυτό θα καθυστερήσει τις αποφάσεις για το χρέος ή το τρίτο δάνειο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας.

Τέλος, σε ερώτηση ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, αν εκείνος είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, είπε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο για επιμήκυνση των δανείων, αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στη συνχρηματοδότηση διαρθρωτικών ταμείων και μείωση των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Και εμείς τώρα πρέπει να λάβουμε μέτρα υπέρ της», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...