Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν – Δημιουργεί τετελεσμένα αμφισβητώντας τα πάντα στο Αιγαίο

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν – Δημιουργεί τετελεσμένα αμφισβητώντας τα πάντα στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παίζοντας με τη φωτιά ενός πολεμικού επεισοδίου η Άγκυρα δημιουργεί στην πράξη τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Ο στόχος της τουρκικής στρατιωτικής και διπλωματικής δραστηριότητας είναι γνωστός και πάγιος: αμφισβήτηση νησιών και βραχονησίδων, διανομή εξ ημισείας του Αιγαίου, και ταυτόχρονα διχοτομική «λύση» στο Κυπριακό.

Τον τελευταίο καιρό και όσο η χώρα ακροβατεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η Άγκυρα έχει κλιμακώσει εμπράκτως την πίεση σε όλη την έκταση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επίσημο τόνο για την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας τον έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας -μετά το αποτυχημένο σε βάρος του πραξικόπημα- για την «πεθαμένη» συνθήκη της Λωζάνης, η οποία εκτός των άλλων ρυθμίζει και τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από τότε, η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στον αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου εντάθηκε και αυτή η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα καθημερινά, ειδικά μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απορρίψει το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ, το ζήτημα της μη έκδοσης των «οκτώ» χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από την Άγκυρα για να καλλιεργήσει το ανθελληνικό κλίμα εντός της τουρκικής κοινωνίας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο να εξελιχθεί η αποφασισμένη κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν με ευκολία υιοθέτησε τους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους και την ατζέντα τους, ταυτόχρονα με την απόφαση του να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο εθνικιστικό κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην Τουρκία διαμορφώνεται η άποψη στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οι Έλληνες έχουν αρπάξει από την Τουρκία δεκάδες νησιά, τα οποία η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πρέπει να πάρει πίσω!

Καθημερινά επεισόδια

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια ιδιαίτερη κινητικότητα του τουρκικού Ναυτικού γύρω από τις νησίδες -σύμβολο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης- των Ιμίων.

Πρόσφατα έπλευσε γύρω από τις νησίδες τουρκικό πολεμικό με σύσσωμη την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Έκτοτε η παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών και πλοίων του Λιμενικού είναι καθημερινή.

Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα στην περιοχή μέσα στη νύχτα καθώς σκάφη του τουρκικού Λιμενικού κινούνταν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πάρα πολύ κοντά στα Ίμια.

Στην περιοχή ήταν παρούσες δυνάμεις του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του τουρκικού ναυτικού προβάλλεται ιδιαίτερα από τον Τύπο της χώρας, ο οποίος συμβάλλει στην καλλιέργεια του κλίματος έντασης.

Χτες, Τετάρτη, δηλαδή μια μέρα μετά το νυχτερινό «επεισόδιο» στα Ίμια, το οποίο προκάλεσε συναγερμό και επιφυλακή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η Τουρκία συνέχισε την πολιτική των προκλήσεων με την έκδοση νέας NAVTEX με αριθμό 244/17 που ανακοινώνει ότι το TCC CESME (το ερευνητικό «Τσεσμέ») θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεωτέρας» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Αθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι με τη NAVTEX 181/17 η Τουρκία είχε αναγγείλει στις 9 Φεβρουάριου υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, νοτίως του Άη-Στράτη, με το ίδιο ερευνητικό σκάφος.

Ψύχραιμος ο ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη στον ΣΚΑΪ -συμπτωματικά η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη «έπαιξε» την ώρα της έντασης στα Ίμια- θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας:

«Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά θέλω να το ξαναπώ, δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο».

Για τους τρόπους επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και την πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο της διμερούς συνεννόησης.

«Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε δικαστήριο και σε πόλεμο» είπε ο Ν. Κοτζιάς «θα επέλεγα το δικαστήριο. Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δικαστήριο και μια διμερή, ουσιαστική, πραγματική συμφωνία και διαδικασία συμφωνίας, θα επέλεγα το δεύτερο. Και προς το παρόν είμαστε σε αυτό το δεύτερο. Με τις δυσκολίες που έχει λόγω της κατάστασης της Τουρκίας. Εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο που μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, από τη διπλωματία και από το Δίκαιο, και κατά προέκταση, και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία».

Στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τουρκική πίεση θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί αλλά, όπως υποστηρίζουν (ή ελπίζουν), η τουρκική επιθετικότητα θα εξαντληθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «ευρωπαϊκό έδαφος».

Λιγότερο αισιόδοξοι διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, ανησυχούν για την πιθανότητα σχεδιασμού από την πλευρά της Τουρκίας θερμού επεισοδίου μικρής κλίμακας και έντασης, προκειμένου να υποχρεωθεί η εξασθενημένη οικονομικά και διπλωματικά Ελλάδα να αποδεχτεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάποια από τα τετελεσμένα που ήδη έχουν δημιουργηθεί…

Πηγή: Το ΠΟΝΤΙΚΙ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...