Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας – Τραμπ κόβουν το “βήχα” του Ερντογάν στο Αιγαίο

Τσίπρας – Τραμπ κόβουν το “βήχα” του Ερντογάν στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου το τηλεφωνικό ραντεβού Τραμπ – Τσίπρα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, κάτι το οποίο για την Αθήνα θεωρείται προϋπόθεση ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για τη στάση των ΗΠΑ επί της νέας διοίκησης σε σειρά θεμάτων που, έως αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφής.

Παράλληλα, αναζητείται ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, που –όπως αποκάλυψε την Τετάρτη η «Κ»– έχουν ήδη προκαλέσει παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Από τις 29 Ιανουαρίου και τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους συμμάχους, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η ατζέντα, προφανώς, δεν περιορίζεται στις γεωστρατηγικές εξελίξεις και τα ελληνοτουρκικά. Είναι απολύτως σαφές ότι οι επαφές κορυφής –ιδίως εκείνη του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ– αναμένεται να ξεδιαλύνουν και τη στάση που τελικά θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, χθες, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του κ. Τζόζεφ Μουσκάτ, έκανε δημόσια νύξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των αρχών καλής γειτονίας στην περιοχή μας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μιας εντεινόμενης αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Επί τούτου, ο κ. Τσίπρας τόνισε την «αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει με σταθερότητα και αταλάντευτα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «παρά της προκλήσεις» η Ελλάδα διατηρεί ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με την Τουρκία «ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Χαμηλοί τόνοι

Εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, τήρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι η διεθνής κοινή γνώμη έναντι της Τουρκίας έχει αλλάξει έπειτα από την πρόσφατη κινητικότητα στο Αιγαίο.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε μεγαλύτερη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας τον «υβριδικό πόλεμο της τουρκικής προπαγάνδας», τονίζοντας πως «η καλύτερη απάντηση είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και δεν θα κάνουμε το χατίρι να παρασυρθούμε».

Επεσήμανε ότι, όταν συμβαίνει κάποιο περιστατικό στο Αιγαίο, υπάρχει αυτόματη ενημέρωση σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Προσέθεσε ότι ο ίδιος, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους ομολόγους του, κάτι που θα κάνει και κατά την αντίστοιχη υπουργική συνάντηση σε επίπεδο Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, στη νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως οι σύμμαχοι έχουν επιχειρησιακή εικόνα για ό,τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Καμμένος, για ακόμη μία φορά, άφησε αιχμές και εναντίον του κ. Θ. Πάγκαλου, λέγοντας: «Εγώ δεν έχω τις απόψεις Πάγκαλου ότι τις σημαίες τις παίρνουν οι αέρηδες».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...