Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να επιστρέψουν οι Βούλγαροι ιερά κειμήλια που έκλεψαν το 1917 ζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος

Να επιστρέψουν οι Βούλγαροι ιερά κειμήλια που έκλεψαν το 1917 ζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επιστροφή των ιερών κειμηλίων των Σερρών πού εκλάπησαν από τούς Βουλγάρους το 1917 ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπής Παυλόπουλος, ανταποκρινόμενος στο εδώ και χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας κατά την επίσκεψή του στον νομό, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Πρόκειται για εκατοντάδες βυζαντινά χειρόγραφα και άλλα θρησκευτικά κειμήλια πού λεηλατήθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

Στις 23 Ιουνίου του 1917 απόσπασμα με 30 Βουλγάρους στρατιώτες εισέβαλε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου και μετά από έξι ημέρες παραμονής στη Μονή έκλεψαν 313 χειρόγραφα, 4 χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, 5 πατριαρχικά σιγίλλια και 4 αρχαίους κώδικες. Ανάλογη αρπαγή έγινε και τον Αύγουστο του 1942.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτά τα κειμήλια είναι «αναπόσπαστο μέρος τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της Ορθοδοξίας».

Δήλωσε με έμφαση ότι η φίλη χώρα Βουλγαρία είναι μέλος τής EE και με την αποφασιστική συμπαράσταση τής Ελλάδας και «οφείλει να γνωρίζει αφ’ ενός ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται πρωτίστως στο νεύμα και τον Πολιτισμό και αφ’ ετέρου ότι η τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού συνιστά κριτήριο ως προς το κατά πόσο μια ευρωπαϊκή χώρα τιμά εμπράκτως την ιδιότητά της ως πραγματικού κράτους – μέλους της ΕΕ».

Ό κ. Θεολόγος σε έντονο τόνο δήλωσε ότι οι ομόδοξοι γείτονες τής Ελλάδος «αρνούνται επιμόνως και παρά πάσαν έννοιαν δικαίου την επιστροφή των κλαπέντων Μητροπολιτικών μας χειρογράφων και κειμηλίων», και προσέθεσε: «Τείνομεν συγχωρητικώς και μεγαθύμως χείρα φιλίας, αγάπης και δημιουργικής συνεργασίας προς εκείνους πού όλως αναιτίως επλήγωσαν αυτόν τον μαρτυρικόν και έλληνικώτατον, από τής αυγής τής ιστορίας, τόπον».

Την ίδια στιγμή ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε μήνυμα προς τα Σκόπια κάνοντας σαφές πως δεν έχουν ευρωπαϊκή προοπτική αν δεν σέβονται το status quo των συνόρων.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση και το λέμε και προς τούς γείτονες μας την ΠΓΔΜ, ότι είμαστε εδώ και τείνουμε χέρι βοηθείας και φιλίας.

»Είναι, όμως, αδιανόητο διεκδικώντας ονόματα τα όποια συνιστούν παραχάραξη τής ιστορίας να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

»Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι όποιος διεκδικεί ονόματα τα όποια αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν σέβεται τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και την ακριτική Ορεστιάδα, απ’ όπου έστειλε μήνυμα φιλίας προς όλα τα γειτονικά κράτη.

«Στέλνουμε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα τής ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε ως Ελλάδα, αλλά και ως συστατικό στοιχειό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή τής Συνθήκης τής Λωζάνης», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη λιτανεία τής εικόνας των Αγ. Θεοδώρων στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Ο Νίκος Δένδιας στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...