Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το ΔΝΤ έκανε πίσω για τις τράπεζες – Το colpo grosso για τα “κοράκια” στο Χρηματιστήριο

Πώς το ΔΝΤ έκανε πίσω για τις τράπεζες – Το colpo grosso για τα “κοράκια” στο Χρηματιστήριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε σημαντική αποκλιμάκωση της έντασης που είχε προκαλέσει νευρικότητα τόσο στις αγορές όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου οδηγεί η χθεσινή υποχώηρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το αίτημά του για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα από το AQR.

Μπορεί το Ταμείο μέσω της χθεσινής διαρροής του να επιμένει να βάζει θέμα επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο υποδέχθηκαν με χαμόγελα την υποχώηρηση της Ουάσινγκτον, η οποία φαίνεται να διολισθαίνει στη συμβιβαστική λύση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι.

Η Φρανφκούρτη αποφάσισε να επιταχύνει τα stress test, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή και να αναγκάσει το ΔΝΤ να ανασκευάσει, με αποτέλεσμα να αρκεστεί στα νέα τέστ κοπώσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικώ ν ιδρυμάτων.

Ο έλεγχος αντοχής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ακραίες συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο δηλαδή πολύ νωρίτερα από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες είχε εντείνει τις επαφές με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για το επίμαχο ζήτημα των τραπεζών, ενώ οι φήμες περί επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ αν και φαντάζουν λογικές, δεν επιβεβαιώνονται από καμία από τις δύο πλευρές.

Πώς ο Τσακαλώτος “χάλασε” τη μαγιά στους κερδοσκόπους

Τη θετική εξέλιξη για τη στάση του ΔΝΤ ανακοίνωσε – σε μία ασυνήθιστη για τον υπουργό Οικονομικών κίνηση – στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδεχόμενος ότι το 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν στα γνωστά τέστ όπως και όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μόνο που λόγο του προγράμματος ο έλεγχος θα γίνει νωρίτερα.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Οικονομικών να ανακοινώσει τη… διαλλακτική στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ προξένησε εντύπωση στην επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Αντιθέτως, με την αποστροφή του αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προεξόφλησε επιπλέον πως τα stress tests θα αποδείξουν το ισχυρό του τραπεζικού συστήματος, κατάφερε να τινάξει στον αέρα το πάρτι κερδοσκοπίας που είχε στηθεί από “κοράκια” στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες είχαν σημειωθεί τεράστιες εξαγορές τραπεζικών “χαρτιών” εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΔΝΤ που είχαν διαρρεύσει στα υψηλά κλιμάκια επενδυτικών κύκλων.

Για αυτό το λόγο και ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν μέχρι και αύριο Παρασκευή σχετικές ανακοινώσεις από τους ευρωπαίους επόπτες των ελληνικών τραπεζών ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που είχαν ως αποτέλεσμα άλλη μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής τους αξίας τις τελευταίες ημέρες.

Κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση του Ταμείου ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Γουίλιαμ Μάρεϋ αναμένεται να περιορίσει τις απαιτήσεις του Ταμείου στην διαπίστωση της καλής κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χωρίς άλλες αναφορές για την μέθοδο που θα διαπιστωθεί κάτι τέτοιο .

Δεν του πέρασε ούτε τώρα του Τόμσεν

Πηγές του ΔΝΤ τόνιζαν ότι η σκληρή θέση του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες έχουν σημείο αναφοράς τον σκληρό του Ταμείου κ. Πώλ Τόμσεν, ο οποίος επέβαλε την ένθεση στο μνημόνιο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο και τους όρους του για τις ελληνικές τράπεζες.

Και τούτο δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αφού ο κ. Τόμσεν έχει μέχρι στιγμής πιέσει και για τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, ζητώντας διαρκώς περισσότερα χρήματα εν αναμονή για τυχόν μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών και επανέλεγχο τους χαρτοφυλακίου τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...