Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός Πρέσβης: Σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα – Κορυφαία προτεραιότητα η ανάκαμψη της οικονομίας

Αμερικανός Πρέσβης: Σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα – Κορυφαία προτεραιότητα η ανάκαμψη της οικονομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κορυφαία προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, η οποία αποτελεί για τις ΗΠΑ σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, όπως επισήμανε, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι P. Πάιατ .

Πρόσθεσε δε, ότι μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας εδράζεται στο να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του επιχειρηματικού κι επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βόρεια Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στρατηγικά (με τα σημαντικά λιμάνια και τις δυνατότητες ανάδειξής της σε ευρωπαϊκό ενεργειακό hub), ιστορικά και γεωγραφικά ως πύλη στα Βαλκάνια, όσο και οικονομικά, ως σημείο εισόδου για ξένες και κυρίως αμερικανικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στην προοπτική των διμερών οικονομικών σχέσεων, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι «το 2015 η Ελλάδα ήταν η δέκατη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στις ΗΠΑ» και ότι, αντίστοιχα, η χώρα του αποτέλεσε τον ίδιο χρόνο τη μεγαλύτερη πηγή ΑΞΕ στην Ελλάδα.

«Το βάθος της συνεργασίας μας φάνηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν πήγαμε με τον ‘Ελληνα υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ουάσιγκτον (σ.σ. ο Έλληνας υπουργός είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής “SelectUSA Investment”, παρουσία του κ.Πάιατ)» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη αυτή υπήρχε και ισχυρή συμμετοχή από τη Βόρεια Ελλάδα στην επιχειρηματική αποστολή, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της εταιρείας Pyramis, ως καλό παράδειγμα εξαγωγικής επιτυχίας.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον κ.Παπαδημητρίου και τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, θα βρεθεί εκ νέου στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών δεν εκδηλώνεται μόνο επί ελληνικού ή αμερικανικού εδάφους, αλλά και σε τρίτες χώρες.

Προς τούτο, ανέφερε τη συνεργασία του ομίλου Μυτιληναίου με τον αμερικανικό κολοσσό General Electric για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανασυγκρότησης της Λιβύης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά το καταπληκτικό δυναμικό που βλέπω σε αυτή τη χώρα σε ό,τι αφορά το δυνατό ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματικότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι πάντα εντυπωσιάζεται από την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που έχουν αναδυθεί μέσα από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη

Σε σχέση ειδικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Πάιατ επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη του έχει κάνει ισχυρή εντύπωση στη διάρκεια του πρώτου χρόνου παραμονής του στην Ελλάδα, αφού αποτελεί μοναδικά κοσμοπολίτικη πόλη.

«Σχεδιάζω να επιστρέφω εδώ όσο συχνότερα μπορώ» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως λόγο της συχνότητας των επισκέψεών του και τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάζεται ως ένα γεγονός “που ουδείς θα πρέπει να χάσει, με μεγάλο θετικό αντίκτυπο για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα γενικά και τη Βόρεια Ελλάδα ειδικά».

Μάλιστα, με την ευκαιρία του Thessaloniki Summit παρουσίασε για πρώτη φορά το λογότυπο της συμμετοχής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, το οποίο συνδυάζει σχεδιαστικά τον Λευκό Πύργο με τα χρώματα και τις γραμμές τη αμερικανικής σημαίας.

«Θα δείτε πολύ περισσότερο από αυτό το logo καθώς προετοιμαζόμαστε για τη ΔΕΘ, και ελπίζουμε ότι θα γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμο σύμβολο της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουμε όλοι μας, προκειμένου να φέρουμε τις χώρες μας πιο κοντά» κατέληξε.

«H αυταπάτη ότι η ανάπτυξη θα έρθει από μόνη της είναι ο σίγουρος δρόμος για τη διατήρηση της ύφεσης»

Το 2ο Thessaloniki Summit διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του ‘Enterprise Europe Network Hellas.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...