Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Στις 19.00 η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ – Για όλη τη Μέση Ανατολή συζήτησαν Κοτζιάς-ΜακΜάστερ

Στις 19.00 η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ – Για όλη τη Μέση Ανατολή συζήτησαν Κοτζιάς-ΜακΜάστερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Στις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα υποδεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση για περίπου 20 λεπτά σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι δυο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας διευρυμένης σύνθεσης 10+1.

Όπως μας εξήγησαν αμερικανικές πηγές από τον Λευκό Οίκο, η σύνθεση και μόνο της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο γεύμα, υποδηλώνει ξεκάθαρα το αναβαθμισμένο επίπεδο της συνάντησης, καθώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα παρευρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, o Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Πρόεδρου Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, οι Υπουργοί Άμυνας, Οικονομίας, Εμπορίου κ. α.

Σχολιάζοντας στον γράφοντα την σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, βετεράνος πολιτικός της ομογένειας, τόνισε ότι για πρώτη φορά σε επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού, οι πιο σημαντικοί Υπουργοί θα συμμετάσχουν στη διευρυμένη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, ενώ οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στην ίδια επίσκεψη Πρωθυπουργού είναι κάτι πρωτόγνωρο για Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση Κοτζιά με ΜακΜάστερ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Συμβούλου Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Στη συνάντηση που κράτησε για πάνω από δυο ώρες συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα διμερή θέματα, ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, τρομοκρατίας, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, η Συρία, η Λιβύη, το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, κατανόησης και συνεργασίας και σκιαγραφήθηκε ο ιστός συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες σε όλα τα ζητήματα.

Η ιδιαίτερη βαρύτητα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, υποδηλώνει αν μη τι άλλο, ότι η ατζέντα που διαμορφώθηκε χτες μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, θα βρίσκεται στο τραπέζι του Λευκού Οίκου στην συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ.

Κανείς βέβαια δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα κατά την συνάντηση των δυο ηγετών, αλλά όπως μας εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της Αμερικανικής κυβέρνησης, οι συγκυρίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα ανοίξουν τον δρόμο για διεύρυνση και σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, καθώς θα πιστοποιήσει την αναβάθμιση της στην διεθνή σκηνή.

Όσον αφορά το ζήτημα της βασης της Σούδας, ο ίδιος αξιωματούχος μας δήλωσε, ότι μας ενδιαφέρει το θέμα, αλλά δεν είναι στην ατζέντα αυτή τη στιγμή.

Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη ενός αξιόπιστου συμμάχου και η αναβάθμιση των σχέσεων μας.

Τέλος σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στο Ρόουζ Γκάρντεν του Λευκού Οίκου όπου θα δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...