Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Εδραιώνουμε σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών

Κοτζιάς: Εδραιώνουμε σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με δέκα σημεία συμφωνίας για εντατικοποίηση της συνεργασίας και το ραντεβού για την 3η Διεθνή Διάσκεψη, τον Οκτώβριο του 2019, εκ νέου στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή με τον Νίκο Κοτζιά να στέλνει αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Ρετζέπ Ερντογάν.

Ένα εγχείρημα διαθρησκειακού και πολιτισμικού διαλόγου που συγκέντρωσε γύρω από ένα τραπέζι στην Αθήνα, επί ένα διήμερο, 168 πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους από 38 χώρες και διεθνείς οργανισμούς (320 άτομα συνολικά, που ασχολούνται ή παίζουν σημαντικό ρόλο στα θέματα αυτά), όπως σημείωσε ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αποτίμηση της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών η οποία, όπως είπε, εδραιώνει μία σχέση αλληλοσεβασμού διαφορετικών κρατών, λαών και θρησκειών τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στις συνολικά 14 διεθνείς μορφοποιημένες συνεργασίες που έχει προωθήσει την τελευταία τριετία το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πολιτική των διεθνών διασκέψεων στηρίζει και τροφοδοτεί την αντίληψη της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής, που είναι ενάντια στον απομονωτισμό» ο οποίος «έχει αρχίσει να βρίσκει μερικούς οπαδούς στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επικαλέστηκε ρήση του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιου λέγοντας πως «το να κλείνεσαι μέσα στο περιτύλιγμα οδηγείσαι στον θάνατο και όχι στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών ότι «είναι ένας διάλογος ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας, αλλά ακόμα και με τους εχθρούς», χαρακτηρίζοντας ως «μη ουσιαστική δημοκρατική στάση να λες ότι εγώ μιλάω μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί μου».

Επισήμανε επίσης, ερωτηθείς για τις επικρίσεις σχετικά και με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ότι «η διπλωματία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη όταν υπάρχουν διαφορές, μιλά για να μην μιλήσουν άλλοι», και τόνισε: «Αν θέλεις να κατεβαίνουν οι εντάσεις και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και να συζητάς χρειάζεται διπλωματία”.

Η συζήτηση που είχα και στην Τουρκία πρόσφατα είχε ένα στόχο: να ξαναπιάσουμε την επικοινωνία και τα κανάλια συνεννόησης». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Όταν δεν κουβεντιάζεις αυξάνεται ο κίνδυνος ένα μικρό λάθος να γίνει χιονοστιβάδα».

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης Διάσκεψης ήταν η στήριξη της νεολαίας και η επιστροφή των πληθυσμών που ξεριζώθηκαν και της πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε.

Από τα κύρια σημεία που συμφωνήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόφαση να κατατεθεί το 2018 ειδικό ψήφισμα για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς στα κείμενα της ΕΕ.

Επίσης, συμφωνήθηκε η έκδοση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή των βασικών ομιλιών των ηγετών κρατών, θρησκευμάτων και Εκκλησιών, ενώ έμφαση δόθηκε στη μεγαλύτερη συνεργασία των ΜΜΕ και πώς μπορούν να περάσουν περισσότερα μηνύματα υπέρ της πολιτιστικής και θρησκευτικής ελευθερίας.

Επιπλέον διατυπώθηκε η από κοινού στήριξη του Κέντρου Θρησκευτικού Πλουραλισμού που λειτουργεί στην Αθήνα.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε πρωτίστως στην αναλυτική τρίωρη συζήτηση που είχε την περασμένη Κυριακή με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και στην Τουρκία και με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα στη συνάντηση που είχε  με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, με τον οποίο συζήτησε την πρωτοβουλία του για τη “συνάντηση των οκτώ”, των 4 Βαλκανικών χωρών-μελών της ΕΕ με τις 4 χώρες του Βίζεγκραντ, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, με ευρεία ατζέντα, από την ενέργεια μέχρι το μέλλον της ΕΕ και το θεσμικό της σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τριμερείς συνεργασίες και η προώθηση των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς. Ανέφερε επίσης ότι διμερείς συναντήσεις είχε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης και της Ρουμανίας, καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στις διμερείς επαφές που είχε με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, κάνοντας ειδική μνεία στους αρχιεπισκόπους Αλβανίας Αναστάσιο και Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, το έργο των οποίων, όπως είπε, εκτιμά βαθιά.

Και φυσικά στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο, όπως εξήγησε, συζήτησε τα προβλήματα και της Εκκλησίας και του Ελληνισμού στην Τουρκία, και τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχε εκεί. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μικρά θετικά βήματα, όπως η επαναρρύθμιση της λειτουργίας των σχολείων για τους Έλληνες στην Ίμβρο και τη δέσμευση τής τουρκικής πλευράς επιτέλους να κάνει εκλογές στα ελληνικά Βακούφια της Κωνσταντίνουπολης.

Για τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη Συρία, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ειρήνη και την επιστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της στη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία της Συρίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων και εθνοτήτων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας που τους παρέχει δύο βασικά αγαθά: τη δυνατότητα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αποζημίωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...