Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο στόχαστρο του καθεστώτος της Ουκρανίας ξανά η Ελληνική Μειονότητα στη χώρα

Στο στόχαστρο του καθεστώτος της Ουκρανίας ξανά η Ελληνική Μειονότητα στη χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο νέος εκπαιδευτικός νόμος της Ουκρανίας, που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο –Βερχόβνα Ράντα– στις 5 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας στις 27 Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες που έχουν εθνοτικές μειονότητες στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εθνικές γλώσσες θα μπορούν να διδάσκονται στα σχολεία μόνον στο δημοτικό ενώ σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μοναδική γλώσσα διδασκαλίας θα είναι τα ουκρανικά.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τονίζει ότι, «για τους Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι ζουν, δυστυχώς, σε μια διακεκαυμένη ζώνη, καθώς στην περιοχή αυτή είναι και το μέτωπο πολεμικής αντιπαράθεσης, από το 2014, η δυνατότητα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας συνιστά το οξυγόνο της ύπαρξής τους.

»Είναι αδιανόητο, εντός μιας σύγχρονης δημοκρατίας, μέλος του ΟΑΣΕ, να υποστούν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα χρόνια του ολοκληρωτισμού».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ήδη έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση του Κιέβου, των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που διαθέτουν επίσης σημαντικές ομάδες ομοεθνών τους στην επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ υπήρξε και σχετικό ψήφισμα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον Νίκο Κοτζιά αν έχει προβεί σε κάποιου είδους παρέμβαση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα της απρόσκοπτης εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει, «ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, διαβιώνει μια σημαντική ελληνική μειονότητα που ανέρχεται άνω των 100.000 ανθρώπων.

»Ως σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκ νέου τα ελληνικά γράμματα, τα οποία τα είχαν στερηθεί για πολλές δεκαετίες λόγω των σταλινικών διωγμών του 1937.

»Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των διώξεων εξολοθρεύτηκε σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...