Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί ποια είναι η στάση του απέναντι στην Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί ποια είναι η στάση του απέναντι στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως ευκαιρία για να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε σε συνέντευξή του τουρκικό Πρακτορείου Anadolu στο τραπέζι θα τεθεί το μεταναστευτικό και οι επενδύσεις, ενώ ερωτηθείς για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η περίοδος χαρακτηρίζεται από πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο χώρες «χρειάζεται να είναι σε θέση τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας».

Για τον λόγο αυτό «είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Έθεσε δύο στόχους προκειμένου να αναπτυχθεί ο διμερής διάλογος:

«Πρώτον, οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας» τόνισε και πρόσθεσε την ανάγκη να συνεχίσει να εφαρμόζεται όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη μετανάστευση.

Ενέργεια – Μεταφορές

Ιδαίτερη αναφορά έκανε στην ενέργεια σημειώνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.

»Ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα και άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση».

Συνέχισε λέγοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, και ζήτησε να γίνει προεργασία πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης.

Αιγαίο – Κυπριακό

Έκανε λόγο για την ανάγκη «να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης».

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης.

»Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα.

»Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές» τόνισε.

Ζήτησε να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Περιφερειακές προκλήσεις

Η διπλωματική δραστηριοποίηση της Τουρκίας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση διεθνών ζητημάτων και περιφερειακών προκλήσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι κρίσιμη για την περιοχή μας, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την Πρωτοβουλία της Αστανά για ειρήνευση στη Συρία, στην οποία η Τουρκία συμμετέχει ενεργά».

«Γενικότερα, πιστεύω στην ανάγκη να επεκτείνουμε τον περιφερειακό μας διάλογο επί ενός ταχέως αυξανόμενου αριθμού ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος» σημείωσε.

Παραδέχτηκε ότι έχουν υπάρξει «προκλήσεις και δύσκολες στιγμές» στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από την αυξανόμενη υποστήριξη που οι λαοί μας δείχνουν ο ένας στον άλλο σε δύσκολες στιγμές.

»Σε καιρούς φυσικών καταστροφών, της οικονομικής κρίσης, τρομοκρατικών επιθέσεων ή της ειδεχθούς απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία».

«Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» υπογράμμισε.

Για Τούρκους αξιωματικούς

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να σχολιάσει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

«Είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές.

»Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα.

»Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης» ανέφερε.

Σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Σε ερώτηση για την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων και τη θέση κάποιων ηγετών υπέρ του παγώματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας απάντησε πως η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι πολύ ενοχλητική.

«Ωστόσο, πιστεύω πως η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις δυνάμεις που προωθούν τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, ήρθε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

»Όπως ο και τουρκικός, ο ελληνικός λαός απέδειξαν την αλληλεγγύη και την φιλοξενία τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους».

Υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η σχέση ΕΕ-Τουρκία ως μια αμοιβαία επωφελής.

Έστειλε μήνυμα ότι πιστεύει «ακράδαντα ότι η ενταξιακή διαδικασία συμβάλλει στη διατήρηση και την προώθηση κρίσιμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σχέσεων καλής γειτονίας.

»Σε αυτό το πλαίσιο, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας ήταν και παραμένει σημαντικός».

«Θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη.

»Πιστεύω πως η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της, και η Τουρκία πρέπει να βρει το δρόμο της σε αυτή την κατεύθυνση, έπειτα από μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων» τόνισε.

Μεταναστευτικό

Άναγνώρισε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία, ιδιαίτερα μετά το μονομερές κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα βόρεια σύνορα.

«Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

»Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της ΕΕ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι «παρότι έχουμε δει ισχυρή υποστήριξη στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, είναι σαφές πως πολλοί στην ΕΕ επιμένουν να θεωρούν την προσφυγική και μεταναστευτική πρόκληση «μεσογειακό πρόβλημα» προς απώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου».

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη θεώρηση η οποία εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την αποξένωση χωρών, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που φιλοξενούν πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Χρειαζόμαστε ένα αλληλέγγυο σύστημα διαχείρισης προσφυγικών ροών, που εδραιώνει έναν μηχανισμό επιστροφών και επανεγκατάστασης, και παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της πρόκλησης» σημείωσε.

Επενδύσεις

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας εστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ολοκληρώνοντας τον οικονομικό πρόγραμμα το καλοκαίρι και μπαίνοντας σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

«Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επιτυχημένων επενδυτικών projects που πραγματοποιούνται, και έχω συστήσει μια task force υπό την εποπτεία μου για την υποστήριξη ξένων επενδύσεων» ανέφερε.

«Ήδη, αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας.

»Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ» είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...